Castanyada, Tots Sants i altres tradicions

0
717

La capital ha recuperat la Festa de la Castanyada amb concerts, panellets i castanyes per a la ciutadania


Aquest cap de setmana llarg, a l’Alt Empordà hi han conviscut dues de les tradicions més arrelades de finals d’octubre: la castanyada i també el Halloween. La segona és una celebració de l’angloesfera, tot i que la globalització ha fet que avui també se celebri a les nostres contrades. Això sí, la tradició catalana marca que el pont de Tot Sants se celebri la castanyada, una de les festes catalanes més antigues.

LA CASTANYADA. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Figueres ha decidit recuperar la festa amb música, panellets i castanyes per a tota la ciutadania. El consistori va organitzar la Festa de la Castanyada el diumenge 31 d’octubre, amb concerts i una rambla engalanada per a l’ocasió. A més, l’alumnat de l’Escola de Noves Oportunitats de Figueres va fer panellets, que es van repartir entre la gent participant.

A Roses també va haver-hi la Castanyada Jove, al CAR Jove. D’altra banda, a Castelló d’Empúries van organitzar un espectacle familiar per a la mainada, també en el marc de la celebració. Agullana va ser un altre dels pobles que va organitzar actes durant el cap de setmana amb un espectacle de circ per la canalla, castanyes i un concert.

LA FIRA DE LA CASTANYA. Allà on la castanya ha tingut més protagonisme a estat a Maçanet de Cabrenys. El poble va recuperar, després de dos anys sense celebrar-se, la tradicional fira amb parades de castanyes i productes artesans i locals, una caminada popular i un concurs d’aparadors pels establiments comercials del poble.

TOTS SANTS. La jornada va seguir-se en normalitat arreu dels cementiris de la comarca. Moltes famílies van visitar els seus éssers estimats durant l’1 de novembre. Figueres va ser un dels cementiris amb més trànsit de gent, i el dissabte, s’hi van fer les visites de la ruta patrimonial pel cementiri. Cal destacar que en altres poblacions, com ara Llançà, van organitzar la jornada amb concerts «en memòria dels nostres difunts», tal com detallen des del consistori. I en relació amb el dia dels difunts, des del Grup de tanatoris Àltima informen que actualment la incineració és una tendència que segueix creixent. Així ho demostren les dades facilitades pel grup, «un 57,6% dels serveis funeraris que du a terme a Catalunya ja són d’aquest tipus».

EL HALLOWEEN. La tradició americana també ha arribat aquí. Hi ha qui ho «catalanitza», com ara a Cantallops, on es va fer una cercavila terrorífica sota el lema «truc o tracte?». A Llançà van fer cinema de terror, i a Figueres un passatge del terror al Bulevard 32 organitzat pel veïnat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li