Cartes des del Duran

0
2107

Dalí i Gala, durant les seves estades a Figueres, s’establien a l’emblemàtic Hotel Duran de la ciutat


 

Diuen que Gala odiava els quefers domèstics i aquest era un dels principals motius pels quals el matrimoni s’hostatjava als millors hotels del món. Òbviament, quan les estades eren a Figueres la parella s’allotjava a l’Hotel Duran, ja se sap, els artistes sempre tenen gustos exquisits. A més, a l’hotel figuerenc la confiança i l’amistat eren tal que els Duran liquidaven les despeses efectuades per Dalí al comerç local, sembla que el pintor no tenia noció del valor dels diners, i mai no en duia a sobre. Diuen que deia: «Aneu a Can Duran». I els Duran amb aquella bonhomia tan empordanesa del «Ja ho trobarem», i per a tranquil·litat absoluta de Gala, liquidaven el deute del pintor amb els botiguers. Expliquen que a Nova York certa vegada Dalí oferí una propina a un taxista la quantitat de la qual era superior a l’import del recorregut efectuat, i d’aquí que Gala prengués cartes en l’assumpte, i delegués tal responsabilitat en els amics Duran durant les seves estades a Figueres. Talment una família, doncs. No és estrany, per tant, que Dalí davant un context tan plàcid dibuixés als restauradors la carta de postres (i diuen que més coses), departís amb ells i escrivís els amics, aquells que, malgrat totes les distàncies, sentim a prop. I vet aquí que badoquejant i turistejant pel Museu Picasso de París vaig ensopegar amb aquesta troballa que no he pogut resistir de compartir amb vostès i els la duc a manera de souvenir. Ja veuen: Figueres-Cannes-París.

S’han escrit riuades de tinta especulant respecte a la relació dels dos genis, i si bé és cert que els separaven coses com l’edat, i amb els anys el pensament polític… Les llums entre ambdós pintors s’imposaven a les ombres, i el figuerenc recordava sovint que fou gràcies a Picasso que pogué fer el primer viatge a Nova York embarcat al Champlain el 8 de novembre del 1934. Es conserven diverses postals de la relació epistolar de Dalí a Picasso, els confessaré que moltes havien sortit del taulell de la recepció del Duran. Recorden aquelles postals folklòriques amb una Manola amb castanyoles i vestit de farbalans i brodats en relleu, tan típiques de l’època dels turistes? Doncs en una d’aquestes i després d’una xefla el geni figuerenc aconsellava al malagueny: «Pel juliol, ni dona ni cargol», i el convidava a passar unes hores plegats. Aquest tipus de postals obligatòriament havien d’anar ensobrades, ja que d’altra manera encallaven la precària màquina de Correus, estem parlant dels anys cinquanta. I d’aquí el misteri del sobre que poden veure a la imatge que comparteixo amb vostès, d’un temps en què Picasso vivia a la villa Californie, una construcció de la Belle Époque amb vistes a la Costa Blava on el pintor mateix va manifestar que havia passat els anys més feliços de la seva existència i on es barrejaven l’art, la vida i la llum del Mediterrani. És curiós com Picasso va saber omplir la dolça decadència de la casa en la qual rebia els amics que el visitaven assegut en una butaca de vímet al seu propi taller, sancta sanctorum, de la seva creació. Diuen que entrar a l’estudi d’un pintor és com penetrar la seva ànima. Quasi que puc imaginar que la postal del figuerenc va ser llegida mirant el mar. I el que és una obvietat, fruit d’una amistat sincera, Picasso guardava les postals que rebia del seu amic.

Una missiva amb logotip de l’hotel Duran només pot ser portadora de bones noves, ja veuen que no m’equivoco, una carta d’amistat trencant fronteres i distàncies, i vincle d’unió talment el mateix blau de la mediterrània que ambdós duien a la pell. A mi, el Duran sempre m’evoca les hores felices, el retrobament de les amistats detingudes pel temps i la distància. Potser per això i sobretot a l’estiu, temps de vacances i sobretaules interminables, encontres esperats i desitjos ajornats, abandonats tots els rellotges, convoco els amics que em visiten a dinar al restaurant del Duran, ritual inequívoc de temporada estival, i pel qual mai no he sabut trobar millor escenari.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li