Carles Pàramo: ‘Volem que el patrimoni arqueològic de Roses surti de l’anonimat’

2
1899

El regidor d’Urbanisme i Medi Ambient valora molt positivament la càtedra signada amb la Universitat de Girona


 

Roses serà, per primera vegada, seu universitària. Ho ha aconseguit gràcies al conveni de col·laboració signat entre l’Ajuntament i la Universitat de Girona, aprovat en el darrer ple municipal, per a la creació de la Càtedra Roses d’arqueologia i patrimoni arqueològic. L’acord, segons ha explicat el regidor d’Urbanisme i Medi Ambient, Carles Pàramo, té l’objectiu final d’incrementar el coneixement del patrimoni arqueològic del municipi i facilitar la seva conservació, gestió i difusió. “Es tracta d’una càtedra molt important pel poble de Roses, que pretén que dins l’àmbit universitari, i per tant científic, i amb una repercussió internacional, el patrimoni arqueològic de Roses surti de l’anonimat i se li doni la importància que té”, ha explicat.

Algunes de les accions impulsades a partir de la col·laboració entre la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Roses són, com ha explicat Pàramo, “la realització del Curs internacional d’arqueologia medieval i moderna Ciutadella de Roses, de periodicitat anual, amb seu a la població; la realització de dos seminaris de caràcter internacional que també tindran lloc a Roses, i l’edició d’una revista d’àmbit internacional”.

A més, es preveu la participació en congressos nacionals i internacionals per a la presentació dels resultats de la recerca feta en aquest àmbit per part dels investigadors de la UdG i dels col·laboradors de la càtedra, així com la publicació de treballs tècnics i científics en mitjans acadèmics de caràcter nacional i internacional.

En l’àmbit local, la col·laboració preveu també la realització de conferències per divulgar entre la població els resultats de la recerca, que es podran utilitzar per al projecte de museïtzació i conservació del patrimoni arqueològic i per a la difusió turística.

PRESTIGI INTERNACIONAL. La incorporació de Roses en el món acadèmic i científic aporta un valor afegit i de prestigi al seu patrimoni arqueològic, dotant-lo de projecció internacional, gràcies a una extensa xarxa de col·laboracions internacionals. Aquesta projecció es materialitzarà en la participació de professionals de reconegut prestigi en el Consell Assessor de la càtedra, en les conferències del curs d’arqueologia, en els seminaris internacionals o en la publicació dels resultats dels treballs en mitjans de divulgació científica. Com ha destacat Pàramo, “fins ara s’havien anat fent treballs a Roses, en aquest àmbit, però ara, amb la Universitat de Girona com a gestora de la càtedra, donem al nostre patrimoni arqueològic una dimensió científica i internacional, de caràcter superior, molt important”.

IMPACTE ECONÒMIC. Una altra millora potencial de l’acord de col·laboració amb la UdG és l’impacte econòmic que pot suposar la càtedra per al municipi, tant en l’obtenció de fons addicionals de finançament _via convocatòries públiques o privades_ adreçades a la recerca i al desenvolupament, com en la generació de productes culturals nous i innovadors o en la millora dels ja existents. Tot això suposarà donar un nou impuls al sector turístic del municipi. “Actualment el turisme cultural és molt important”ha subratllat Pàramo, que ha destacat la importància de Roses com a destinació turística de primer nivell, tant per la seva oferta de sol i platja, com per les propostes culturals.

PROJECTE DE FUTUR. Segons ha avançat Pàramo, el ple municipal de Roses té pendent aprovar també la creació de la càtedra Oceans i salut humana, en col·laboració amb la Universitat de Girona.

2
Leave a Reply

avatar
1
1
0
 
2
QuimAnna Maria Puig
   
El més nou Més antic Més votat
Notificar-li
Anna Maria Puig
Convidat
Anna Maria Puig

Aquest article és un insult pels que han treballat i s’han esforçat fins ara per a difondre el patrimoni rosinc. Concretament, i per la part que em molesta, fins l’any 2011 estava funcionant a l’Ajuntament de Roses una Àrea d’Arqueologia i Patrimoni, encapçalada per mi com a arqueòloga municipal i conservadora del museu, que s’ocupava d’aquesta mateixa feina, i que l’alcalde Pàramo es va encarregar personalment de desmantellar. Conec professionalment el jaciment des de l’any 1993, any a partir del qual inicio la direcció de les excavacions a la Ciutadella de Roses. La difusió del patrimoni de Roses ha estat… Llegeix més »

Quim
Convidat

Anna Maria Puig
Res més a afegir. Home de molts oficis, pocs beneficis Salut amiga !!