Capvespres d’història i orígens

0
1792

El monestir de Sant Pere de Rodes ha programat durant el juliol i l’agost activitats per donar a conèixer el conjunt monumental


Ja és sabut que durant la temporada d’estiu el nombre de persones que visiten i estiuejen a la comarca alt-empordanesa són moltes i variades, amb la qual cosa els que viuen del turisme s’han d’esforçar per donar a conèixer activitats originals per aconseguir captar el major nombre de visites.

Enguany doncs, i com a novetat, des del monestir s’ha ofert la possibilitat de participar d’una nova activitat que té per nom Pirates i corsaris a Sant Pere de Rodes. Aquesta se centra, per mitjà d’una visita guiada pel conjunt monumental, en explicar quina va ser la influència dels pirates pel cap de Creus i, en concret, pel monestir.

Els qui participin d’aquesta experiència podran conèixer les llegendes que amaga el recinte entorn als pirates i corsaris que passejaven per la costa empordanesa. Entre els protagonistes hi ha reconeguts pirates com Barba Rosa o Cordepedra, qui han deixat un llegat en la història del monestir.

El conjunt arquitectònic doncs, ha viscut èpoques en les quals ha complert amb la funció d’avisar la població dels atacs pirates. També ha exercit de zona de peregrinatge per a molts creients, passant alhora per un període de temps en què va estar abandonat i saquejat. Així doncs a través de les històries que vagi narrant la guia i responsable del monestir de Sant Pere de Rodes, Clara Poch, es descobreixen més llegendes i curiositats d’aquest edifici que forma part del patrimoni arquitectònic de la comarca.

PAULA PAIRÓ

PER A PETITS I GRANS. Aquesta és, a més a més, una activitat per gaudir amb els petits de la família ja que permet que els nens puguin sentir-se uns pirates recorrent les diverses estances del monestir. Túnels que comuniquen amb el mar, grans tresors de monedes i reliquies molt valuoses són alguns dels secrets que els visitants podran descobrir a través de l’activitat impulsada per promocionar el monestir benedictí que data del 878.

A banda d’aquesta nova activitat, i seguint amb experiències que han funcionat bé els últims anys per tal de promocionar el conjunt arquitectònic, el Monestir de Sant Pere de Rodes ofereix una vivència d’allò més màgica, la Nit de vins.

Amb aquesta activitat es preten acostar els orígens del monestir resseguint la importància que va tenir el vi tot fent una visita guiada i acabant de la millor manera: amb un maridatge de vins de les mans d’un celler de la comarca inclós dins de la denominació d’origen Empordà.

Amb la guia, els visitants aniran descobrint com el vi i el seu conreu va permetre revifar la vida al monestir a partir de 1.600 després d’anys d’abandonament.
Encara que la vida al monestir es va veure truncada per l’arribada de la fil·loxera, una malaltia que matava els ceps, vora l’any 1879, durant anys el vi es va convertir en la beguda per excel·lència dels monjos benedictins.

De la litúrgia entorn del vi se’n conèixen alguns detalls gràcies a la troballa de documents com el manual de conducta El bon cristià, creat pel frare Aiximenis. Així doncs, el recorregut per la tradició del vi al monestir acaba de la millor manera: tastant directament les elaboracions fetes per cellers de la zona.

Gràcies a les activitats programades per aquest estiu, durant el mes de juliol prop de 15.000 persones han pogut visitar el monestir de Sant Pere de Rodes, un miler de les quals han participat d’experiències úniques com visites guiades teatralitzades, la Nit de vins o Pirates i corsaris a Sant Pere de Rodes.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li