Canvi de cadires en una nova etapa sense Unió

0
1862

Marta Felip admet que no té pla B i diu que això demostra “l’honestedat” de la decisió i que es canviaran “dinàmiques”


El primer ple després del trencament del pacte de govern sociovergent de Figueres va tenir molta expectació. La sala era a vessar i les visualitzacions de la sessió per Internet també van tenir un allau de seguidors. La cronologia de retrets durant la setmana i l’enuig més que manifest dels regidors d’Unió presagiava un ple apassionant. La tensió era manifesta però les formes van ser molt correctes. Potser, la ballada de sardanes d’alcaldessa i regidors en els actes d’homenatge a Pep Ventura i l’estrena del seu gegantó van ser un bàlsam perfecte.

NO HI HA PLA B. En la sessió plenària de dijous al vespre l’alcaldessa, Marta Felip (PDeCAT), va donar comptes de les revocacions de les delegacions que tenien fins ara els regidors socialistes, mentre els grups de l’oposició es van mostrar preocupats per la governabilitat de la ciutat. I és que el govern de Marta Felip ha quedat amb una minoria de només cinc regidors després de la marxa dels democratacristians Manel Toro i Núria Galimany, que ja durant el ple van demanar tenir grup propi i poder anar per lliure i no com a CiU.

El portaveu del PSC, Pere Casellas –expulsat del govern, juntament amb els regidors Barrenechea i Martínez– va evitar la confrontació. Tot i això va insistir que per ells l’emergència social és la principal prioritat i va afegir que no era moment per trencar l’acord. Casellas també va lamentar que Felip no tingués un “pla B” i li va etzibar que “part del seu propi grup no comparteix la seva opinió”.

L’alcaldessa, Marta Felip, va admetre que no tenen alternativa de govern però va assegurar que això demostra l’”honestedat” de la decisió. Felip va dir:“Haurem de canviar les dinàmiques i negociar cada expedient. Tenim tota la voluntat de negociar.”

El punt de màxima tensió va arribar quan el regidor d’Unió Democràtica, Manel Toro, va demanar intervenir per justificar la seva posició tal com ho van fer la resta de grups de l’oposició i Felip el va tallar recordant-li que no és portaveu. Finalment, però, l’alcaldessa li va permetre parlar en un nou torn d’intervencions. Toro va aprofitar per recordar que no comparteix la decisió presa i va augurar greus problemes per tirar endavant projectes cabdals per a la ciutat.

La portaveu de la CUP, Natàlia Sánchez, va assegurar que veien venir que aquest “matrimoni polític” no tenia gaire futur i que “Figueres ha de posar les llargues” per tirar endavant els reptes que té.

Des d’ERC, la seva portaveu, Agnès Lladó, va qualificar la situació d’“espectacle lamentable” fruit d’ “interessos personals” i va dir que demostra la “incapacitat del govern de liderar”.

El portaveu de Ciutadans, Héctor Amelló, va fer referència a la ruptura amb el PSC però també va qualificar de “preocupant” la crisi interna.

Des del PP, la portaveu, M. Àngels Olmedo, també es va mostrar preocupada per la situació i sorpresa per la posició d’Unió, a qui va animar a anar a l’oposició si no està d’acord amb la posició del govern.

ON TOCA SEURE ARA. Pere Casellas ha perdut la seva cadira de primer tinent d’alcalde i ha passat a l’ala dreta –si la visió és des de la part del públic. Al costat de Casellas hi ha Alfons Martínez i César Barrenechea (PSC) i segueixen M. Àngels Olmedo i Diego Borrego (PP) i acaben l’ala Héctor Amelló i Toni Martínez (C’s). A l’ala esquerra, els tres regidors d’ERC, Agnès Lladó, Maria Perpinyà i Jordi Giró, s’asseuen al costat de Natàlia Sànchez, Lluís Armengol i Toni Garcia (CUP) i finalment, Òscar Vergés de (CExF).

A la taula del govern, l’alcaldessa Marta Felip s’asseu al centre flanquejada de Jordi Masquef, per una banda, i de Francesc Cruanyes, d’una altra. Cruanyes separa Marta Felip dels dos regidors d’Unió Manel Toro i Núria Galimany. A l’altre extrem, i al costat de Masquef, el regidor de Serveis Urbans Quim Felip i al seu costat la regidora Dolors Pujol, que no ha hagut de canviar de cadira. Continua passant desapercebuda des del seu lloc. Recordem que Pujol es va presentar a les llistes amb Unió i poc després es va donar de baixa de la militància.

Unió abandona el govern

Els dos regidors d’Unió han anunciat aquest dimarts a la tarda que abandonen l’equip de govern de Figueres en desacord amb l’expulsió del PSC. Toro i Galimany han tornat a recordar a Felip que és “clarament inviable” governar amb una minoria de set regidors si el que es vol és portar a terme un govern “estable i consensuat”. Els dos regidors han subratllat que, malgrat la dissolució, continuaran actuant en “plena llibertat” en tots els àmbits municipals.

En declaracions al setmanari HORA NOVA, Galimany ha destacat que la decisió s’ha pres “per coherència, per responsabilitat i per Figueres”. Amb aquesta decisió la composició consistorial queda en un punt crític i amb les carteres de Promoció Econòmica i Educació, Infància i Joventut al descobert.

Felip descarta dimitir

Dimecres al matí Felip va sortir al pas dels rumors que la situaven fora de l’alcaldia i va descartar una dimissió, assegurant que continuarà governant en minoria amb els cinc regidors que queden al seu equip. D’altra banda, l’alcaldessa va animar els grups de l’oposició a presentar una moció de censura “si consideren que hi ha una opció alternativa millor”.

Cruanyes i Masquef, tinents d’alcalde

Aquest dijous,  Felip ha donat a conèixer el nou cartipàs de l’Ajuntament, que situa Francesc Cruanyes i Jordi Masquef com a tinents d’alcalde. Felip assumeix les carteres de Cultura, Educació, Promoció Econòmica i Turisme; Cruanyes, la delegació especial sobre l’àmbit territorial del barri de Sant Joan; Masquef s’encarregarà de les regidories d’Esports i Joventut; Quim Felip s’ocuparà de la regidoria de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, i Dolors Pujol, serà la regidora de Benestar Social. Tots els detalls, a l’edició impresa de dimarts.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li