Cadaqués recupera les seves arrels

0
920

Durant el pregó, Isona Passola va recordar el passat vitivinícola de Cadaqués i els efectes socials i econòmics que hi va provocar una fil·loxera que va fer desaparèixer tots els ceps del cap de Creus


 

Mig miler de persones van participar dissabte a la Festa de la Verema de la DO Empordà, que enguany s’ha fet a Cadaqués. L’arribada del raïm per mar, a bord d’una barca, va donar el tret de sortida a la jornada, el pregó de la qual va anar a càrrec de la productora i directora de cinema Isona Passola.

La festa va continuar amb la tradicional premsada del nou most (en la qual van participar la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol i la Jove Confraria de Vins i Caves de l’Empordà), i es va completar amb l’actuació musical d’Anna Segura & Freebirds i un tast de vins dels tres cellers de Ceps de Cap de Creus. Un tast que es va complementar amb la butinatxa, la butifarra elaborada amb garnatxa de la carnisseria Serraplà. A més, durant tot el cap de setmana també s’han fet diverses activitats paral·leles, com xerrades, rutes o tasts, tant a Cadaqués com al celler Martín Faixó.

LLOANT LA TERRA DE VINS. Durant el pregó, Isona Passola va recordar el passat vitivinícola de Cadaqués i els efectes socials i econòmics que hi va provocar una fil·loxera que va fer desaparèixer tots els ceps del cap de Creus. En aquest sentit, va agrair la feina dels cellers DO Empordà que han recuperat “les vinyes verdes vora el mar” a la zona.

Per la seva banda, la segona tinent d’alcalde de Cadaqués, Alba Martin, va destacar que no es pot entendre la història del municipi sense el conreu de la vinya. I en aquest sentit, el president del Consell Regulador de la DO Empordà, Xavier Albertí, va assegurar que és un honor celebrar la festa a Cadaqués, “un poble de gran tradició vinícola que deu el seu patrimoni arquitectònic i paisatgístic al cultiu de la vinya i l’olivera, amb les típiques parets de pedra seca tan característiques”.

VEREMA PREMATURA I FRUCTÍFERA. La Festa de la Verema coincideix amb el començament de la verema 2017 a l’Empordà, que previsiblement s’allargarà fins a l’octubre. Tot i que depèn de la zona i de la varietat, en general la verema ha començat entre una setmana i deu dies abans respecte a campanyes anteriors, ja que el cicle vegetatiu de la vinya s’ha avançat per les altes temperatures de la primavera.

Les previsions de la denominació d’origen Empordà apunten que la producció d’enguany serà lleugerament superior a la de l’any passat, aproximadament un 5%. I l’estat sanitari de les vinyes és excel·lent, gràcies al clima òptim de la campanya que està permetent arribar a la verema amb el 100% del fruit sa.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li