Cada poble té el seu personatge

0
955

La web ‘Notable People’ recull diferents personalitats alt-empordaneses


 

Aquest mes d’agost s’ha fet viral un mapamundi creat per l’informĂ tic Topi Tjukanov que serveix per descobrir qui Ă©s la persona mĂ©s important de cada poble i ciutat del mĂłn. La pĂ gina web en qĂŒestiĂł es diu Notable people, que traduĂŻt al catalĂ  Ă©s «persones notables». Cal saber que el mapamundi de Tjukanov ubica els noms dels personatges mĂ©s importants al seu poble i tambĂ© puntua la rellevĂ ncia del personatge en si per fer un rĂ nquing d’importĂ ncia i destaca si el personatge Ă©s viu o mort. A l’Alt EmpordĂ  hi ha personatges d’allĂČ mĂ©s destacats gairebĂ© a la meitat dels pobles de la comarca, alguns d’ells d’allĂČ mĂ©s curiosos.

‘NOTABLE PEOPLE’. A l’empordĂ . Com no podia ser d’altra manera, la persona mĂ©s important de la ciutat de Figueres Ă©s el pintor surrealista Salvador DalĂ­. A la web, al «geni» el situen com a nĂșmero 38 del mĂłn pel que fa al rĂ nquing de notorietat. En aquest sentit, Ă©s el personatge alt-empordanĂšs mĂ©s puntuat. Anant a altres poblacions, cal destacar noms coneguts per a la majoria com ara l’escriptora Caterina Albert (VĂ­ctor CatalĂ ) a l’Escala, la tambĂ© escriptora Montserrat Vayreda, nascuda a LladĂł o el cronista mĂ©s important de la histĂČria catalana, Ramon Muntaner, que va nĂ©ixer el 1265 a Peralada. A l’Armentera hi trobem Alexandre Deulofeu, filĂČsof i polĂ­tic que va escriure la teoria de La MatemĂ tica de la HistĂČria. Seguint la mateixa lĂ­nia, a Roses la persona mĂ©s notĂČria Ă©s Francesc Sunyer, metge i polĂ­tic catalĂ , que va ser escollit alcalde de Barcelona a les eleccions de 1869. Un dels personatges curiosos que hem trobat al mapa Ă©s el de Bernat I de VilamarĂ­, pirata i corsari de la Corona d’AragĂł, que el situen a Boadella d’EmpordĂ , ja que era fill de Joan VilamarĂ­ i Sagarriga, Senyor de Boadella, descendent de la poderosa famĂ­lia VilamarĂ­, propietĂ ria del castell. A pocs quilĂČmetres, al poble de Llers, hi destaquen la figura de JosĂ© Luis Lasplazas, periodista esportiu i entrenador de futbol.

PERSONALITATS ACTUALS. Pel que fa als personatges encara amb vida del mapa, hi trobem el cinĂšfil Joan Frank Charansonnet a la Selva de Mar, el motorista Isaac Viñales a Llançà o el futbolista Gerard ValentĂ­n a Avinyonet de PuigventĂłs. Pujant cap al nord, a la Jonquera hi situen Joaquim Mandado, fundador del popular grup de rock SangtraĂŻt, o l’enginyera Laura Tremosa a Espolla. En la plana polĂ­tica, la diputada Mireia VehĂ­ Ă©s la persona mĂ©s notable de Vilafant i Jordi MartĂ­ Deulofeu de Sant Pere Pescador. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li