Busquen una possible necròpolis a prop de la basílica

0
1142

Unes restes òssies localitzades al jaciment del solar nord de la basílica de Santa Maria són el motiu de la investigació


Castelló d’Empúries ha iniciat una excavació arqueològica al jaciment del solar nord de la basílica de Santa Maria. Busquen una possible necròpolis i un temple antic relacionat amb una tomba datada del s.VIII d.C, que es va trobar en una excavació el 2006. Van trobar-hi unes restes òssies d’una jove i aquestes haurien d’emmarcar un conjunt, encara per determinar, explica l’arqueòloga empordanesa, Anna Maria Puig. Tot just estan a l’inici, però Puig assegura que els primers indicis apunten cap a “aquesta ocupació”. L’actuació també permetrà investigar el subsòl de l’espai per determinar de quina manera s’han anat edificant els successius temples. A més, servirà per “explicar” algunes de les patologies que actualment pateix la basílica. De fet, l’actuació forma part d’un projecte més global que preveu una intervenció dins del temple per estudiar amb més profunditat aquestes troballes.

El Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha impulsat l’excavació. Fa 11 anys es van trobar les restes òssies i en aquesta ocasió, es van detectar no només els fonaments de l’antiga església romànica sinó també “les restes d’un edifici totalment esbiaixat respecte dels eixos dels altres temples gòtic i romànic i que podrien datar d’aquesta època”. L’excavació busca determinar si aquest possible temple existia i si la tomba es trobava en una necròpolis vinculada al mateix. De moment no es pot avançar res, però Puig assegura que hi ha indicis.

 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li