Buscant objecte perdut: el llibre

0
1581

Continuem en temps de vacances, i ens trobem en el mes per excel·lència: el màxim exponent d’aquestes. On la gran majoria de la població gaudeix d’uns dies o de tot el més per descansar. Siguin pocs o molts, el que està clar és que durant els dies de vacances no treballem, per tant tenim 8 o més hores lliures per nosaltres. Les hores que dediquem al treball passen a ser propietat nostra, a engrandir el nostre temps lliure. És evident que no totes seran d’ús personal i intransferible, ja que algunes les haurem de compartir amb la família, els amics… Però seria recomanable que, com a mínim dues o tres hores diàries, les dediquéssim exclusivament a un ús propi.

Sigui a casa, a l’hotel, al càmping, a la piscina, a la platja, al riu, al camp o qualsevol altre lloc on sigueu: no deixeu de reclamar-les! Un cop concedides, aprofitem-les bé, ja que el temps, sigui quin sigui, encara és or, i tres horetes passen volant.

Per aquest motiu, vull convidar els lectors d’aquest article que aprofitin aquest temps d’ús personal a llegir. A llegir llibres!

Malgrat que soc una ferma defensora del llibre clàssic, és a dir, el de paper, arribats als temps actuals també és vàlid el llibre electrònic, l’important és que es llegeixi.

El lector, igualment, és lliure de triar el tipus de relat que li ve de gust llegir: novel·la, assaig, conte, poesia. Així com el gènere: policíac, històric, eròtic, filosòfic, romàntic, d’autoajuda…

Crec absolutament, que els llibres ens busquen, nosaltres també a ells. Quan i perquè decidim encetar un llibre concret? Per què és l’escollit? O per què ell ens escull a nosaltres? He pogut comprovar i constatar que cada llibre conté missatges específics i personificats per al lector que decideix llegir-lo en aquell precís i determinat moment de la seva vida. Asseguro que el llibre escollit satisfarà necessitats, problemes i inquietuds que puguin atordí el lector en aquells instants (la resposta pot venir de molts llocs: protagonista, història paral·lela, frases concretes, tipus de lletra, pròleg…).

Tot i això, malgrat que res ens preocupi i llegim tan sols per divertiment i afició, sempre tindrà alguna cosa per explicar-nos.

Per tant, prestem-li atenció, estem atents, assaborim-lo, submergim-nos-hi! De manera que, en aquell espai, només hi siguem nosaltres i ell. Llegir ens convida a la reflexió. Reflexionar i pensar sobre nosaltres mateixos, el nostre entorn, i el món en què vivim. Desgraciadament, això és el que ens manca, sigui per falta de temps, sigui per mandra intel·lectual.

Anem atabalats, sota l’estricte control del rellotge. Deslliurem-nos d’aquesta pressió amb el nostre amic. Nou vocabulari, conceptes i preceptes de veure segons quines coses canviaran, i sens dubte, no cal esmentar l’estat de relaxació en què queda sumida la persona lectora.

Després, ja tornarem a la vida de sempre: família, xarxes socials, noves tecnologies, TV… però amb diferent actitud. Més relaxats, més savis, sent millors persones i amb punts de mira molt més amplis.

No hi ha excusa per no llegir. Si no sabeu quin triar, aneu a qualsevol biblioteca, llibreria, o els de casa mateix no llegits. Deixeu-vos guiar, una força us acompanyarà cap al llibre més adient, finalment els ulls si clavaran, aquell és el que heu d’agafar. També és bo escoltar les recomanacions literàries que ens pugui donar una altra persona, mai són en va.

Així doncs, aneu a cercar el llibre que us acompanyarà aquestes vacances: un objecte perdut, que val molt la pena que trobem i tornem a incorporar en les nostres vides diàries. Fem del llegir part de la nostre rutina. Ens fa millors i més grans persones. Recordem-nos de la famosa i veritable frase: «Tot està en els llibres!». O algunes cites cèlebres:

«La verdadera universidad de hoy día es una colección de libros.» Thomas Carlyle

«Cada libro, cada volumen que ves, tiene alma. El alma de la persona que lo escribió y de aquellos que lo leyeron, vivieron y soñaron con él. Cada vez que un libro cambia de manos, cada vez que alguien baja sus ojos a las páginas, su espíritu crece y se fortalece.» Carlos Ruiz Zafón, La sombra del viento

«No puedo dejar de preguntarme cómo harán los que no leen para disfrutar del mundo que pisan.» Arturo Pérez-Reverte

«Aprender a leer es lo más importante que me ha pasado en la vida.» Mario Vargas Llosa.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li