Borrassà ja no haurà de comprar aigua embotellada per culpa dels nitrats

0
1562

El municipi posa en marxa una planta descontaminadora pionera, que estarà en proves durant uns mesos


 

El problema de l’aigua no potable a Borrassà té els dies comptats. Dijous passat es va presentar la planta d’eliminació de nitrats que permetrà als veïns beure aigua de l’aixeta i fer-la servir per cuinar. La instal·lació pionera i desenvolupada per l’empresa osonenca Hydrokemós s’ha posat en marxa i estarà un temps en període de proves. Es calcula que a l’abril els habitants del poble ja podran consumir l’aigua de la xarxa municipal que prové de pous.

La planta d’eliminació de nitrats és única a Catalunya i està situada a tocar del dipòsit municipal d’aigua, allunyat del nucli urbà. Quan la instal·lació funcioni a ple rendiment permetrà potabilitzar 100 metres cúbics d’aigua del subsòl al dia i abastir tota la població aprofitant l’aigua del pou. Això vol dir que se’n beneficiaran els 700 habitants del municipi.

Segons els mapes de contaminació per nitrats, Borrassà és un dels punts vermells del territori i fins i tot les afectacions han arribat a pobles del voltant. El municipi no està connectat a cap xarxa de distribució d’aigua, sinó que tota prové dels pous. L’aigua del subsòl presentava una concentració de nitrats de 65 ppm i ara, amb el nou sistema, el nivell passarà a ser inferior a 50 ppm, que és el que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

De moment l’estació funciona de manera contínua i en els pròxims quatre mesos l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) analitzarà si es mantenen els paràmetres de qualitat i després, fets els ajustaments necessaris, la planta ja es connectarà a la xarxa municipal per subministrar aigua a tota la població. Es preveu que això sigui a l’abril del 2018.

LA INSTAL·LACIÓ. La planta d’eliminació de nitrats ha costat 200.000 euros i s’ha finançat amb un ajut europeu (el 70%), i la resta, des de l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut). El projecte va néixer el 2011, quan l’empresa Hydrokemós, amb seu a Torelló, va començar a desenvolupar la tecnologia d’electrodesnitrificació. El que fa és transformar els nitrats en gas nitrogen i oxigen, sense obtenir cap mena de residus -com ara salmorres de nitrats i altres sals- com passa amb els processos que s’usen actualment. Aquesta és la principal diferència, ja que aquests gasos es poden alliberar a l’atmosfera perquè són totalment innocus tant pel medi ambient com per la salut de les persones. A banda, permet aprofitar tota l’aigua, consumeix poca energia i no necessita additius químics, ja que s’utilitza com a reactiu el contingut natural de clorurs de les aigües de pou.

El cost d’explotació representa uns 0,3 euros per metre cúbic d’aigua tractada; és més baix que el de les tècniques existents fins ara. L’alcalde, Ferran Roquer, ha assegurat però que el preu no repercutirà de manera important en la factura i que es continuaran distingint les tarifes d’aquells que consumeixen un mínim d’aigua dels que ho fan a grans quantitats.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li