Benvinguts a Las Vegas

0
1976

Aprofitant l’estrena de la pel·lĂ­cula ‘Miss DalĂ­’, l’emblemĂ tic cinema va reobrir les seves portes amb una gran expectaciĂł


Potser serà un d’aquells dies que, en la història de la ciutat, durarà anys: el 6 d’abril del 2018. Resulta exagerat afirmar-ho, però el dia de la nova inauguració de Las Vegas o de l’estrena de Miss Dalí, tant se val, es respirava un ambient de festa major, certa il·lusió fàcilment contagiable. Des de quarts de set de la tarda, la Principal d’Olot tocava sardanes a la plaça Triangular i la gent, empolainada i vestida de diumenge, s’aplegava a l’encreuament del carrer de Sant Llàtzer amb el de Sant Pau. Alguns veïns encuriosits sortien al balcó, tot contemplant l’escena i una llarguíssima catifa vermella que conduïa fins a les portes del cinema.

A les set en punt s’esperava l’arribada de Ventura Pons. La seva aparició va complir amb totes les expectatives: el flamant cineasta, amb una americana groga, va baixar d’un cotxe d’època de color crema. I ho va fer sol. Tal vegada perquè ell era l’indiscutible protagonista de la vetllada: com a director de Miss Dalí, com a impulsor de la reobertura de Las Vegas i, ara, també futur pregoner de les Fires i Festes de la Santa Creu. Seria el primer a trepitjar la catifa vermella, de bracet de la historiadora Antonina Rodrigo. Darrere seu, una parella d’actors: Eulàlia Ballart, qui interpreta Anna Maria Dalí de jove, i José Carmona, Frederico García Lorca a Miss Dalí. Tot estava perfectament pensat i mil·limetrat. Mentre la comitiva desfilava, amb un aire tenyit d’imaginari hollywoodià, sonava una tonada ben significativa: la sardana Cants del dia, inspirada en l’himne de la República i del compositor Pep Ventura, tan admirat pel pare del pintor Salvador Dalí. La premsa anava amunt i avall, per captar tots els moments i, sobretot, per no perdre’s la tallada de cinta de la mà de Ventura Pons i l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, clarament emocionada.


Va ser llavors quan els assistents van poder tornar a trepitjar els emblemàtics cinemes tancats fa divuit anys i van comprovar com s’havien conservat les solemnes escalinates de l’entrada, les rajoles de quadrats, els miralls i els vitralls de colors del vestíbul, plens de pols i caiguts en l’oblit fins fa pocs mesos. El públic es va anar concentrant al hall, que es va convertir en l’escenari de salutacions i retrobaments d’amics i coneguts. Personatges públics empordanesos com l’escriptor Vicenç Pagès, el pintor Lluís Roura o el col·leccionista Lluís Benejam no es van perdre la cita, tampoc polítics com l’exconseller Santi Vila o l’alcalde de Llançà i president de la Diputació de Girona, Pere Vila. Des d’un racó i recolzat a la barra de la cafeteria, l’actor andalús José Carmona recordava la seva història. També, de final feliç: «És magnífic invertir en cultura, la nova vida de Las Vegas. Fa que la gent cregui en els somnis. Jo vaig començar venent crispetes i avui presento la meva primera pel·lícula». A les vuit del vespre, els gairebé 500 convidats ja s’havien assegut a les butaques de la sala batejada amb el nom de Salvador Dalí. L’equip de Ventura Pons amb Marta Felip van presentar la pel·lícula dalt de l’escenari i els mòbils immortalitzaven el moment i la imponent sala de més de cinquanta anys, ara, nova de trinca. Finalment, els actors es van retirar de la tarima. Els llums es van apagar. Es va acabar la funció, però en va començar una altra: l’estrena de Miss Dalí, que ha aconseguit recuperar aquests emblemàtics cinemes de la ciutat natal del pintor.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li