Benvinguda a l’any 2969 amazic

0
734

L’Associació Cultural Amazigh de Roses organitza una vetllada aquest diumenge al Teatre Municipal


 

El Yennayer és la celebració d’any nou dels amazics, un antic poble del nord d’Àfrica. La majoria de la seva població es troba al Marroc i a Algèria, tot i que estan distribuïts en diversos països: des d’Egipte fins a Mauritània, del sud del Níger a la riba del mediterrani. Etimològicament, amazic significa ‘persona lliure’ o ‘noble’, però fins a les darreries del segle XX eren coneguts amb el nom de berbers. Des de l’antiguitat, aquest terme, que vol dir ‘bàrbar’, s’utilitzava per parlar despectivament de les comunitats que no havien abraçat la civilització grecoromana. Aquest poble segueix el calendari agrari tradicional solar i la festivitat de l’any nou té lloc, segons les regions, entre el 12, 13 i 14 de gener. Ara, acaben d’encetar el 2969.

CELEBRACIÓ A ROSES. Des del 2010, per aquestes dates, l’Associació Cultural Amazigh de Roses organitza una vetllada cultural. Aquest any es durà a terme el diumenge 20 de gener al Teatre Municipal de Roses (18 h). Hi participaran músics vinguts dels Països Baixos i d’Alemanya, i altres provinents de Girona i Lleida: Abdalkadar Ariaf, Ismael Balouch, Ba Rachid, Tifyur i Hicham Bouboud. L’acte comptarà, també, amb la presentació del llibre L’etern retorn (Voilana Edicions), de la conferenciant en llengua i cultura amazigues, immigració i igualtat de gènere, Asmaa Aouattah. L’Etern retorn és un recull de contes sobre històries de dones d’origen amazic i marroquí que viuen a Catalunya. Participarà en la jornada la filòloga i diputada del Parlament de Catalunya Najat Driouech Ben Moussa, així com l’alcaldessa del municipi, Montse Mindan, i representants polítics locals.

REIVINDICACIÓ. El representant de l’Associació Cultural Amazigh, Ali Taouil, detalla que un dels objectius de la trobada és «pressionar el govern marroquí perquè el cap d’any amazic sigui un dia festiu al Marroc».

De fet, la majoria dels 1.200 habitants a Roses d’aquesta comunitat provenen del Rif, el nord del Marroc. La gran part van arribar a l’Empordà a partir dels anys setanta: «Van començar a venir per motius polítics. Tenim la mateixa història que Catalunya. La majoria d’amazics es porten malament amb el govern del Marroc. Avui en dia tenim més de 200 amazics a la presó per raons polítiques», explica Taouil.

Es calcula que més de 250.000 persones d’origen nord-africà viuen actualment a Catalunya.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li