Ben a prop i tan llunyà!

0
999

Comencen les vacances d’estiu, pels estudiants més joves llargament infinites, fins arribar a l’avorriment. Pels adults que treballem, com cada any haurem de fer filigranes per quadrar dies i planificar vacances, qui en tingui i qui pugui.

Habitualment quan pensem en vacances ens passen pel cap destins llunyans, estades a segones residències i altres destins que ens treguin de les rutines, també de la paisatgística que veiem durant tot l’any.

Per√≤ una cosa √©s el que veiem sense fixar-nos-hi, i a vegades ens adonem sobtadament que hi √©s, que esta all√†, i una altra √©s el que observem que hi ha, que ho trobem interessant i ens pot venir de gust visitar-ho. Sigui com sigui, hi ha grans monuments, museus, construccions, obres d‚Äôart… que el fet de tenir-los tan a prop fa que posposem la seva visita, tot pensant ¬ę√©s aqu√≠ tan a prop que un dia ja hi anirem. Un dia que no tinguem res a fer, o un dia que plogui¬Ľ. Per√≤ aquest dia no arriba mai, i el resultat √©s que tot el proper √©s a la llarga el m√©s lluny√† per els propis habitants de la zona.

Un exemple el podem trobar amb el temple de la Sagrada Fam√≠lia, pels barcelonins i habitants de la prov√≠ncia. Si busquem un exemple m√©s proper i de casa nostra he triat el castell de Sant Ferran. En poden haver-hi molts m√©s (museus, cales…), per√≤ he triat citar el nostre castell, perqu√® realment √©s un diamant en brut, per donar-li tota la projecci√≥ que es mereix, val la pena que primer sigui conegut de primera m√† per tots els figuerencs.

No em vull repetir amb el reportatge fet per aquest diari, però hi ha unes actuacions promocionals que, junt amb les accions que pot dur terme el consorci del castell, han de venir orquestrades per les administracions involucrades en petita o gran part. Des de les més grans promocionant-lo davant l’exterior com a joia turística i de gran valor arquitectònic, fins, per descomptat, l’Ajuntament de la ciutat afectada, és a dir, l’Ajuntament de Figueres.

L‚ÄôAjuntament de Figueres hauria de concebre el castell com a patrimoni de la ciutat, i junt amb el Consorci del Castell fer un projecte real on s‚Äėencabissin tot tipus d‚Äôactivitats, actes, estudis… que all√≠ es podrien desenvolupar perfectament, en harmonia amb la seva estructura i la bellesa d‚Äôaquesta fortalesa: audicions, concerts, campus d‚Äôestiu, estudis d‚Äôextensi√≥ universit√†ria, actes p√ļblics… i centenars de coses m√©s que se‚Äôns poden oc√≥rrer. I enlla√ßant amb aquesta √ļltima idea, potser tamb√© seria bo fer m√©s part√≠cip el ciutad√† de la ciutat, des dels m√©s menuts (fent visites escolars i escoltant-los) fins als m√©s grans, fent assemblees participatives i aportant idees sobre el que es podria fer en l‚Äôespl√®ndid recinte.

Hi ha moltes ciutats europees i espanyoles que són visitades pels seus castells, sigui pel turisme de passada, sigui pel turisme que va expressament a visitar el castell.

Figueres no sols té un simple castell, sinó que té el monument més gran de Catalunya per les seves dimensions (32 ha), considerat Bé Cultural d’Interès Nacional, i una de les més estudiades fortaleses d’Europa pel seu estil neoclàssic, baluard de pedra i totxo.

En resum, hem d’aprofitar que tenim aquesta gran meravella a la nostra ciutat. Treure’n rendiment turístic, i aprofitar-la els propis figuerencs, empordanesos i tota la resta que en vulgui gaudir. Acostem-nos al castell de Sant Ferran!

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li