Ben a prop i tan llunyĂ !

0
881

Comencen les vacances d’estiu, pels estudiants mĂ©s joves llargament infinites, fins arribar a l’avorriment. Pels adults que treballem, com cada any haurem de fer filigranes per quadrar dies i planificar vacances, qui en tingui i qui pugui.

Habitualment quan pensem en vacances ens passen pel cap destins llunyans, estades a segones residĂšncies i altres destins que ens treguin de les rutines, tambĂ© de la paisatgĂ­stica que veiem durant tot l’any.

PerĂČ una cosa Ă©s el que veiem sense fixar-nos-hi, i a vegades ens adonem sobtadament que hi Ă©s, que esta allĂ , i una altra Ă©s el que observem que hi ha, que ho trobem interessant i ens pot venir de gust visitar-ho. Sigui com sigui, hi ha grans monuments, museus, construccions, obres d’art… que el fet de tenir-los tan a prop fa que posposem la seva visita, tot pensant «és aquĂ­ tan a prop que un dia ja hi anirem. Un dia que no tinguem res a fer, o un dia que plogui». PerĂČ aquest dia no arriba mai, i el resultat Ă©s que tot el proper Ă©s a la llarga el mĂ©s llunyĂ  per els propis habitants de la zona.

Un exemple el podem trobar amb el temple de la Sagrada FamĂ­lia, pels barcelonins i habitants de la provĂ­ncia. Si busquem un exemple mĂ©s proper i de casa nostra he triat el castell de Sant Ferran. En poden haver-hi molts mĂ©s (museus, cales…), perĂČ he triat citar el nostre castell, perquĂš realment Ă©s un diamant en brut, per donar-li tota la projecciĂł que es mereix, val la pena que primer sigui conegut de primera mĂ  per tots els figuerencs.

No em vull repetir amb el reportatge fet per aquest diari, perĂČ hi ha unes actuacions promocionals que, junt amb les accions que pot dur terme el consorci del castell, han de venir orquestrades per les administracions involucrades en petita o gran part. Des de les mĂ©s grans promocionant-lo davant l’exterior com a joia turĂ­stica i de gran valor arquitectĂČnic, fins, per descomptat, l’Ajuntament de la ciutat afectada, Ă©s a dir, l’Ajuntament de Figueres.

L’Ajuntament de Figueres hauria de concebre el castell com a patrimoni de la ciutat, i junt amb el Consorci del Castell fer un projecte real on s‘encabissin tot tipus d’activitats, actes, estudis… que allĂ­ es podrien desenvolupar perfectament, en harmonia amb la seva estructura i la bellesa d’aquesta fortalesa: audicions, concerts, campus d’estiu, estudis d’extensiĂł universitĂ ria, actes pĂșblics… i centenars de coses mĂ©s que se’ns poden ocĂłrrer. I enllaçant amb aquesta Ășltima idea, potser tambĂ© seria bo fer mĂ©s partĂ­cip el ciutadĂ  de la ciutat, des dels mĂ©s menuts (fent visites escolars i escoltant-los) fins als mĂ©s grans, fent assemblees participatives i aportant idees sobre el que es podria fer en l’esplĂšndid recinte.

Hi ha moltes ciutats europees i espanyoles que sĂłn visitades pels seus castells, sigui pel turisme de passada, sigui pel turisme que va expressament a visitar el castell.

Figueres no sols tĂ© un simple castell, sinĂł que tĂ© el monument mĂ©s gran de Catalunya per les seves dimensions (32 ha), considerat BĂ© Cultural d’InterĂšs Nacional, i una de les mĂ©s estudiades fortaleses d’Europa pel seu estil neoclĂ ssic, baluard de pedra i totxo.

En resum, hem d’aprofitar que tenim aquesta gran meravella a la nostra ciutat. Treure’n rendiment turístic, i aprofitar-la els propis figuerencs, empordanesos i tota la resta que en vulgui gaudir. Acostem-nos al castell de Sant Ferran!

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li