Batent rècords al Cap de Creus

0
597

Amb 43 exemplars identificats, el parc natural ha registrat la població de corb marí emplomallat més alta de la seva història


 

El Parc Natural del Cap de Creus ha registrat la població de corb marí emplomallat més abundant de la seva història, amb 43 exemplars identificats. El darrer cens d’aus aquàtiques hivernants -elaborat per personal tècnic del Parc, en coordinació amb la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural- ha detectat un mínim de quatre parelles que han covat als nius de cap Norfeu i al sector sud del parc, en zones com Sa Planassa o la punta de la Figuera, on fins al 2018 l’espècie no hi nidificava. Es tracta d’un ocell que a tot Catalunya només cria a zones de litoral rocalloses de l’Empordà i la Selva.

El recompte, que es va fer entre el 4 i el 20 de gener, ha posat en relleu la tendència a la recuperació de les poblacions d’espècies que havien anat a la baixa [vegeu la relació al destacat de dalt]. És el cas dels gavians argentats, l’espècie d’au aquàtica més present al Parc, amb 1.447 exemplars (prop de 200 més que l’any passat). Les xifres mostren una recuperació després de la baixada de fa dos anys, quan la població registrada va arribar a 834 individus, tot i que encara és més baixa que a principis de dècada, quan havia arribat als 1.843 (el 2011). D’altra banda, també és nombrosa la població de baldriga mediterrània, amb un total de 448 exemplars, i la baldriga balear, amb 70.

Pel que fa a espècies difícils de trobar a Catalunya, destaca l’observació de tres remena-rocs, cosa que confirmaria la tendència d’hivernada de l’espècie al cap de Creus (únic punt de les comarques gironines i un dels únics a tot Catalunya). També es van veure dos exemplars de bec de serra mitjà (a cala Fredosa) i un mussol emigrant (a Sa Planassa).


El duc, a nou àmbits del parc. Paral·lelament, personal tècnic del parc, amb la col·laboració dels Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (APNAE) i de la Iaeden, va elaborar a mitjans de gener el IXè cens de duc (el rapinyaire més gran d’Europa) al cap de Creus. Es van poder detectar cinc mascles cantant, i es va confirmar la presència de l’espècie a quatre territoris més. Així, la presència del duc ja és una realitat en nou àmbits del Parc Natural, com a mínim.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li