Bancs de l’amistat i parcs inclusius

0
914

Garantir els drets i les llibertats dels nostres fills i filles. Sí, han llegit bé. Per què, de qui són els fills més que dels pares? Per més que la ministra socialista digui el contrari, és un dels compromisos que vam adquirir a Cs durant les passades eleccions municipals: impulsar mesures que garanteixin la llibertat i la igualtat és una obligació moral de qualsevol polític. Des de Ciutadans hem impulsat dues mesures per afermar els drets dels nostres fills: els bancs de l’amistat i els parcs infantils inclusius.

El banc de l’amistat és un seient solidari que s’instal·la en els centres educatius per acollir tots aquells nens i nenes que es puguin sentir sols durant l’esbarjo i així sempre tinguin algú amb qui parlar, riure, jugar i divertir-se. Una iniciativa que ha tingut molt bona acceptació i que s’està estenent al conjunt d’Espanya. Aquesta iniciativa popular s’ha fet viral estenent-se per moltes ciutats com un mitjà per fer front al rebuig, a la solitud i a l’assetjament escolar, una manera de dir als altres que un ho està passant malament perquè uns altres s’hi acostin.

No podem quedar-nos indiferents quan un de cada cinc nens escolaritzats són víctimes d’assetjament escolar, el 15% no s’atreveix a explicar-ho a professors o familiars. Aquestes són dades de l’associació No A l’Assetjament Escolar (NAAE). L’assetjament escolar és una de les principals preocupacions de la nostra societat. La característica d’aquests bancs de l’amistat és que són decorats pels mateixos nens i nenes amb ajuda de les mares, els pares i el professorat. Compten amb un disseny recognoscible i amable, generalment pintats amb colors cridaners i paraules que convidin a la concòrdia i generin empatia, situats en importants zones de pas dels centres educatius. Són espais per fomentar el valor de l’amistat i una oportunitat per compartir experiències, emocions i idees. Són espais de cultiu de l’amistat on sigui possible el suport, la tendresa, la solidaritat, el respecte, el retrobament amb un mateix o tots aquells sentiments que fan la vida més cordial i sense discriminacions de cap mena.

Però Figueres també té un preocupant deute històric amb els més petits. A la ciutat no disposem de cap zona de joc o parc infantil adaptat per a nens amb diversitat funcional, sí que és increïble -però cert-, cap parc està adaptat perquè aquests nens puguin jugar i gaudir en llibertat i igualtat. Davant d’aquest oblit històric, no puc fer menys que recordar que els nens amb diversitat funcional també necessiten i tenen dret al joc i a la diversió, elements fonamentals per al seu desenvolupament físic i psíquic. Per tot això, quan es dissenyen, construeixen o remodelen àrees de joc infantil cal pensar sempre a eliminar barreres que impedeixen o dificulten el ple desenvolupament de l’exercici dels drets d’aquests nens i nenes a la llibertat, la igualtat, la dignitat i la seva autonomia personal.

Jugar és una experiència que contribueix d’una manera fonamental al desenvolupament de la personalitat des de la més tendra infància, la qual cosa converteix els parcs infantils en llocs idonis per a l’esbarjo i la socialització dels més petits. Des de les institucions hem de garantir el dret a la igualtat d’oportunitats i de tracte, així com l’exercici real i efectiu de drets per part de les persones amb discapacitat en igualtat de condicions respecte a la resta de ciutadans, a través de la promoció de l’autonomia personal i de l’accessibilitat universal. Per això, des de Ciutadans hem impulsat l’adaptació dels llocs d’esbarjo infantil públics per garantir que els puguin utilitzar tots els nostres nens i nenes. Si com a ciutat superem aquest repte, tindrem l’honor d’entrar en la llista de municipis que garanteixen el dret de tots ells a la no discriminació ni desigualtat, de manera que les zones de jocs disposin de material lúdic compatible amb les seves necessitats, com tobogans accessibles amb plataformes, gronxadors adaptats amb cistell o jocs de traç integrats en camins guia per a nens i nenes invidents, per citar alguns exemples. Des de Ciutadans ens deixarem la pell per afrontar aquest deute històric amb els nostres fills.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li