Baixa la presència d’alguns ocells hivernants al Parc Natural del Cap de Creus

0
756

Disminueix el nombre de gavians argentats o corbs marins grossos,  probablement per causes climàtiques


El cap de Creus és un dels punts del país amb més presència de baldrigues, una espècie marina d’ocell que troba en aquesta zona un bon lloc d’alimentació durant les èpoques de l’any en què es troben a les costes catalanes. No obstant això, enguany s’hi han detectat comparativament pocs exemplars, tant de baldriga mediterrània, amb un total de 137 individus comptabilitzats, com de baldriga balear, amb 38 exemplars.

A diferència d’altres anys, sembla que el 2016 les baldrigues s’han quedat més al sud. La comparació entre zones i interanual és un dels elements d’interès del cens d’ocells hivernants al Parc Natural del Cap de Creus, realitzat a principis d’any. Aquest hivern al cap de Creus s’hi han vist altres ocells marins com el mascarell, amb 31 exemplars, el gavot, amb 26 exemplars, o la gavineta de tres dits, amb un exemplar, tots ells hivernant als sectors més orientals de la punta de cap de Creus i les rodalies de Cadaqués. Destaca la presència d’un exemplar de paràsit cuapunxegut, espècie molt escassa a l’Empordà durant l’hivern.

Totes aquestes espècies, mascarells, paràsits, gavinetes de tres dits, baldrigues i gavots, troben al cap de Creus alguns dels millors indrets de Catalunya per ser detectats a l’hivern. El motiu és l’important relleu submarí just davant del cap, que assoleix més de 1.000 metres de fondària a poca distància de la costa. Aquestes zones fondes produeixen afloraments de nutrients, que en altres indrets es troben a més distància del litoral, i atreuen cetacis i ocells marins pelàgics.

La xifra de gavians argentats que, amb 834 exemplars, és la més baixa des que es fan els censos amb la mateixa metodologia al parc natural del cap de Creus. Des del 2010, les xifres de cada hivern oscil·laven entre els 1.186 i els 1.843 exemplars i arribaven a superar, en anys anteriors, els 2.300 individus.
Els gavians argentats són una espècie oportunista, que s’alimenta sobretot de deixalles que troba a abocadors i que fa migracions de curta durada. La davallada observada l’any 2016 pot respondre a la combinació de canvis en la política de gestió de residus amb circumstàncies climàtiques de zones properes a Catalunya. El mes de gener va ser anormalment fred a Catalunya, cosa que no hauria atret ocells migradors de curta distància, com els que normalment vénen de França, que s’haurien quedat a les seves àrees d’origen.

Altres espècies de gavines també han estat presents al parc natural, com ara 75 gavines vulgars, 25 gavines capnegres i un gavià fosc, a més de la ja esmentada gavineta de tres dits i de 56 xatracs bec-llarg, la xifra més elevada dels darrers anys d’aquesta espècie.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li