Avancen els treballs arqueològics de la vila medieval de la Ciutadella de Roses

0
1455

De l’1 al 19 de juliol ha tingut lloc el II Curs Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna


 

El passat 19 de juliol va finalitzar el II Curs Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna Ciutadella de Roses, organitzat per la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona juntament amb l’Ajuntament de Roses, que compta amb la col·laboració de la fundació AGBAR.

Durant el curs, iniciat l’1 de juliol i amb la participació de 14 estudiants procedents de Catalunya, França i Itàlia, s’ha avançat en el coneixement del traçat urbà i habitatges de la vila medieval, i també s’han recuperat elements anteriors, visigòtics i romans.

Divendres passat des de la Ciutadella, durant la presentació dels resultats del II Curs, el director de la Càtedra, Josep Burch, va destacar el vessant internacionalitzador «que ha permès començar a treballar en comú a estudiants provinents de diferents països i fins i tot de diferents tradicions científiques, aprenent a col·laborar en un món en el qual cada cop prenen major importància els projectes i els equips internacionals». «És, a més, una vida de projecció molt important per a la internacionalització del patrimoni rosinc», va afegir.

Per la seva banda, el director dels treballs de camp i arqueòleg, Lluís Palahí, va remarcar la novetat d’aquesta edició, la incorporació de pràctiques de restauració amb dues estudiants d’aquesta branca, que «ha permès als estudiants conviure i començar a treballar conjuntament amb futurs arqueòlegs».

DESCOBRIMENTS TRAMA URBANA. L’objectiu era continuar els treballs iniciats el 2018 per aprofundir en el coneixement de la trama urbana de la vila medieval. Les excavacions s’han realitzat en el que era el principal eix de comunicació de la població, l’anomenat carrer Major, que connectava el portal Major, al sud, amb la zona del monestir de Santa Maria, al nord. S’ha excavat el sector sud de la via, on s’han recuperat traces d’algunes de les cases del segle XIII i XIV. I, al mateix temps, s’ha continuat l’excavació al sector nord, posant al descobert un nou tram del carrer. També s’ha recuperat una cisterna d’època romana. Les pràctiques de restauració han servit per anar consolidant part de les estructures recuperades a les excavacions.

FORMACIÓ TEÒRICA. El curs s’ha complementat amb una formació teòrica centrada en l’estudi de la casa urbana de l’època medieval i s’ha combinat amb conferències i visites a poblacions i jaciments medievals. El curs compta amb la col·laboració de diferents universitats catalanes, franceses i italianes. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li