Autisme: trencant barreres

0
847

Diumenge passat, 2 d’abril, com cada any, el moviment associatiu de l’autisme de tot el món va celebrar el Dia Mundial per a la Conscienciació sobre l’Autisme amb l’objectiu de visibilitzar en la societat aquest tipus de trastorn i promoure la inclusió social de les persones amb trastorn de l’espectre de l’autista (TEA).

Figueres no es va mantenir al marge i va participar en el “light it up blue”, il·luminant de blau la façana de l’ajuntament. Aquesta és una campanya internacional, promoguda per Autism Speaks, on milers d’edificis de tot el món s’han il·luminat de blau per donar suport a les persones amb TEA. L’objectiu d’aquesta campanya és cridar l’atenció sobre les necessitats de les persones amb autisme, celebrar el seu talent i capacitats, així com donar visibilitat al col·lectiu per a què augmenti la tolerància i consciència social sobre el TEA.

Les administracions i partits polítics tenim l’obligació moral de reafirmar el nostre compromís amb els drets i el benestar de les persones amb discapacitat. Per això, el mes de març passat des de Ciutadans presentàvem una moció per què Figueres se sumés a la celebració del Dia Mundial per a la Conscienciació sobre l’Autisme. La proposta de Cs va ser recolzada pel PDeCAT, PSC i PP; l’ala més a l’esquerra del nostre consistori (independentistes, anticapitalistes i republicans) es va posar de perfil, intentant paralitzar que Figueres se sumés als milers de ciutats del món que promouen mesures de conscienciació i inclusió per a persones amb TEA. Inexplicable.

Els nens i adults amb autisme s’enfronten a múltiples dificultats, sofreixen discriminació, estigma i una falta de comprensió que és inacceptable. Cal que com Administració promoguem una percepció positiva de l’autisme, fomentem una major comprensió i siguem proactius per cobrir les seves singulars necessitats. És imprescindible l’adopció de mesures que els permetin gaudir d’una vida en plenitud i productiva mitjançant polítiques d’inclusió que creen llocs de treball adequats a les seves capacitats, que facilitin millores a l’educació pública per poder respondre a les seves necessitats, teràpies d’intervenció primerenca i suport a les famílies, la intensificació de la recerca i altres mesures que permetin la seva inclusió plena com a ciutadans.

Ha quedat demostrat que quan els nens amb autisme són diagnosticats primerencament, reben la intervenció al més aviat possible, l’educació apropiada i la teràpia recomanada pels professionals i experts, molts d’ells poden arribar a convertir-se en adults autosuficients i productius de la societat. Les persones amb autisme posseeixen una àmplia gamma de capacitats, actituds i interessos que tenim l’obligació d’impulsar, fomentar i desenvolupar si la nostra pretensió és aconseguir una societat autènticament inclusiva.

Els municipis han de facilitar l’accés, la inclusió i la participació de les persones amb discapacitat com a membres valuosos capaços d’aconseguir un futur digne i obert a les oportunitats. Cal encarar el repte de cara, perquè en aquests temes no val posar-se de perfil.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li