Augmenten els casos d’addiccions a l’Alt Empordà en plena pandèmia per la Covid

0
892

Els professionals registren una trentena de pacients nous en només dos mesos i fan 1.103 serveis assistencials


La situació viscuda en els darrers mesos ha posat a prova moltes persones i ha evidenciat, també, la vulnerabilitat d’aquells que tenen una addicció a les substàncies abús. Influeixen les complicacions orgàniques de base, la problemàtica sociosanitària associada al trastorn addictiu i la pròpia situació del confinament. Amb tot això, el sistema públic de salut ha registrat 29 casos nous només en dos mesos (març i abril) a l’Alt Empordà. Les intervencions assistencials a la comarca durant aquest temps de confinament han estat 1.103 i el nombre de pacients atesos ha estat de 376.

REPUNT DE L’ALCOHOLISME. Les dades corresponents a l’any passat de casos nous a la demarcació diuen que la demanda més elevada continua sent l’alcohol (47%); seguida de la cocaïna (28%) i, després, el consum de cànnabis (13%) i el d’heroïna (7%).

Durant el confinament han augmentat les visites per alcohol i cocaïna i hi ha hagut més recaigudes de persones que havien tingut addicció a l’alcohol. Amb aquests casos i tots els que atén el sistema s’ha fet una reorganització dels centres d’atenció i seguiment a les drogodependències. Hi ha hagut atenció telefònica en la mesura del possible i visites presencials i a domicili, en casos que s’han requerit els serveis. En el seguiment telefònic als pacients vinculats a la xarxa d’addiccions se’ls ha demanat com es trobaven respecte a l’abstinència de substàncies d’abús o al craving (ganes de consumir); se’ls ha preguntat com portaven el confinament i si el feien a casa, sols o en família. Els professionals també s’han dedicat a resoldre dubtes, a repassar rutines diàries, a atendre l’ansietat derivada del confinament i a fer seguiment del dol en cas d’un decés d’un familiar o persona propera. Pel que fa als grups de teràpia organitzats prèviament a l’estat d’alarma, s’han fet a través de videotrucada.

D’altra banda, els horaris d’infermeria s’han ampliat per a l’entrega i la supervisió de la medicació i per cobrir l’augment de la demanda pel confinament. Hi ha hagut augment d’atenció urgent a pacients que no estaven vinculats a la xarxa d’atenció a les addiccions.

2019 A L’ALT EMPORDÀ. Al marge de la situació generada pel context de Covid, també s’han fet públiques les dades d’atenció a persones amb drogodependències durant l’any passat a la comarca. Les persones ateses van ser 593, i d’aquestes, 212 eren nous pacients. El total de visites assistencials l’any passat va ser de 13.385 i es van registrar 13 visites externes i 263 de teràpia familiar en grup. Destaquen també els controls tòxics i de metadona, que van superar la xifra dels vuit mil (8.003).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li