Atenció social, també transfronterera

0
734

Professionals i estudiosos projecten crear protocols d’actuació compartida i màsters transfronterers en atenció social i sanitària


Millorar el coneixement sobre la realitat social i sanitària transfronterera i fomentar un intercanvi d’experiències que permeti reforçar l’atenció social, tant a l’Alt Empordà com a la regió francesa d’Occitània. Aquest era el principal objectiu del projecte Prospectsaso (Prospectiva Transfronterera Sanitària i Social), que en els últims 4 anys ha permès crear una xarxa de treball entre els professionals d’ambdós territoris.

La iniciativa, liderada per la Universitat de Perpinyà i cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020), ha inclòs una trentena d’activitats. Entre els vuit socis que en formaven part hi havia l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, que de fet era l’única Administració pública. La resta (vegeu-los tots a dalt) eren centres de formació i investigació, i també entitats.

«Al principi fèiem el triangle: ells tenien la formació i la recerca, i nosaltres teníem l’expertesa professional», recorda la tècnica que ha liderat el projecte des de l’Alt Empordà, Imma Quintana, que explica que ha sigut una iniciativa pionera, ja que mai fins ara s’havia treballat així l’àmbit social i de salut. «Tots aquests projectes transfronterers estan súper bé, però sempre són sobre turisme, patrimoni, economia, mercat de treball… I l’àmbit social? L’àmbit social és tant important o més que tots els altres. Perquè hi hagi cohesió, perquè hi hagi progrés… perquè tiris endavant. I posar això en el mateix nivell que altres projectes, i en l’espai català transfronterer, és molt important», diu.

Per la seva banda, la directora tècnica de l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal, Rosa Guixé, destaca que entre professionals, entitats i serveis hi han participat més de 400 persones, de manera que s’ha creat «una xarxa amplíssima». Als seminaris que s’han fet a Figueres, hi ha participat una mitjana de 80 persones, i en algun fins i tot van haver de rebutjar sol·licituds.

GENT GRAN, FAMÍLIES I MIGRANTS. El projecte ha tingut diverses línies de treball, i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà n’ha liderat tres, que són les que més afecten la comarca. Es tracta de la prevenció del maltractament en persones grans, la capacitació parental i treball en famílies, i l’acollida de persones migrades. A més, però, els professionals també han tingut una participació molt activa en altres àmbits, com ara la prostitució transfronterera, la recerca, la salut emocional dels joves o la salut de persones migrades.

«I què hem fet? Hem contribuït a treballar amb diferents professionals de comarques gironines i de les entitats socials d’un costat de la frontera i de l’altra, perquè pensem com estem atenent, quins serveis tenim, com podem millorar, com podem generar bones pràctiques… O sigui, hem fet créixer el coneixement integrat per millorar la intervenció social», explica Quintana. És a dir, que en el terreny pràctic, el Prospectsaso ha permès fomentar l’intercanvi d’experiències per acabar millorant l’atenció que es dona a les persones.

UNA XARXA AMB FUTUR. Tant Quintana com Guixé destaquen que malgrat que el programa ja s’ha acabat, la xarxa de socis que s’ha creat, sobretot amb Perpinyà i amb Tolosa, continuarà cooperant per impulsar iniciatives futures. De fet, ja estan treballant en un nou projecte, el Redsaso, que s’inclourà en la convocatòria europea 2021-2027, i s’han plantejat algunes actuacions de futur que poden augmentar considerablement la qualitat dels serveis socials alt-empordanesos.

D’una banda, s’ha avançat en la possibilitat de començar a pensar protocols compartits d’intervenció. «Aquí hi ha unes dificultats pels marcs legals, però hi ha famílies que vinculen, perquè tenen la residència a un costat de la frontera, o estan treballant a l’altra… Es poden donar casos, i això també ha anat molt bé per millorar l’atenció d’aquestes famílies transfrontereres», explica Quintana.

D’altra banda, la vinculació amb la Universitat de Girona també ha permès avançar en l’àmbit de la recerca-acció. En aquest sentit, la tècnica explica: «Això vol dir que millorarem també tots els projectes de recerca que tinguin a veure amb la intervenció social a la comarca. Que diràs “no, no és algú que està allà pensant…”. No no, estarà pensant amb professionals d’aquí que li explicaran quina és la realitat d’aquí, quines són les necessitats d’aquí… I aleshores ho podrem fer d’una manera més aplicada».

A més, en el marc del Redsaso hi ha la idea de crear uns mòduls o uns màsters transfronterers en intervenció social i sanitària. «Que això està molt bé, també (…) Quan realment l’Europa social sigui una realitat», diu Quintana. I Guixé afegeix: «Esperem que el projecte ho hagi posat a l’agenda política».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li