Artur Soldevila, un veterinari pluridisciplinari

0
461

En aquesta vida l’única cosa assegurada és que, tard o d’hora, la parca truca a la porta. Tot i així, hi ha persones que, atesa la seva vitalitat, et fa la impressió que hi hagin de ser sempre. Aquest és el cas de l’amic Artur Soldevila.
L’Artur Soldevila, encara que de manera intermitent, ha estat una persona que ha format part de la meva vida. Als anys seixanta, com a filla de veterinari, coincidíem a la lluïda festa anual del col·legi i, a la dècada dels setanta, a Castelló d’Empúries quan acudia com a cap de la provincial de Ramaderia a l’entrega de premis; anys a venir, les coincidències varen tenir lloc en actes diversos, entre els quals, els més importants van ser els contactes per a l’elaboració de la bibliografia interdisciplinària de l’Alt Empordà –ell va ser qui divulgà la figura del veterinari i científic figuerenc Joan Arderius–, i del Diccionari biogràfic de l’Alt Empordà.
I és que era una persona que tant el podies trobar en un dinar d’una penya gastronòmica (a l’Alt Empordà frequentava les del “xai màgic” de Llers juntament, entre d’altres, amb l’amic Ferran Prat, qui l’ha acompanyat en el viatge amb un dia de diferència), com en qualsevol acte social o benèfic. Ell va ser l’organitzador del comiat del governador Pere Navarro, que va tenir lloc al Pa Volador de Vilatenim, acte al qual ens convidà. Professionalment Pere Navarro va ser qualificat com al “pare de la nova ramaderia gironina”, va ser l’ànima de moltes iniciatives provincials que sortosament quallaren, com ara la creació de Semega (Serveis de Millora i Expansió Ramadera de la Diputació de Girona), i va rebre la Croix d’Officier de l’Ordre du Mérit Agricole com a impulsor per haver fomentat llaços entre França i Espanya en qüestions veterinàries.
Figuerenc i empordanès per extensió, amb casa pairal a Fortià, el nom de la comarca l’ha acompanyat al llarg de tota la seva trajectòria vital.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li