Artistes que pinten i dibuixen Agullana

0
1347

Enric Tubert localitza quasi 300 obres de 69 autors que plasmen diversos indrets del municipi


La recordada escriptora i poetessa Montserrat Vayreda va recórrer tots i cadascun dels pobles i nuclis de l’Alt Empordà per aplegar-los en un col·leccionable, que primer fou publicat en edició de bibliòfil i en els darrers anys s’ha aplegat en quatre llibres, més a l’abast del gran públic. Els textos de l’autora estan acompanyats, almenys, per un dibuix de cadascun d’aquests municipis realitzat per autors locals. Segur que cada poble té més d’un artista que l’ha plasmat a través dels seus llapis o pinzells, però quantes obres en dibuix o pintura s’han realitzat de cada poble?

A aquesta pregunta, en el cas d’Agullana, ha intentat respondre l’historiador de l’art Enric Tubert, un activista cultural que des de sempre ha treballat temes relatius a la història del seu poble natal. Fruit de tot plegat és l’exposició «Agullana pintada i dibuixada»que s’ha prorrogat fins al 12 de setembre (es pot visitar els caps de setmana a la sala d’actes de l’Ajuntament). Comissariada per ell mateix, la mostra acull una cinquantena de peces i es complement amb un catàleg —on es recullen més obres— que vol ser un compendi de tot el que s’han trobat, fins ara, que relaciona els artistes amb el municipi.

Tubert explica que «cada vegada que treballava un tema històric del poble o algun aspecte de les seves tradicions, o del seu patrimoni, vaig adonar-me que constantment localitzava peces que evidenciaven que un gran nombre d’artistes de diferents estils i tècniques en algun moment de la seva trajectòria havien decidir pintar el paisatge del poble, els seus carrers, els seus masos o el veïnat de l’Estrada. En començar a ordenar aquest material, vaig adonar-me que era un tema que necessitava una recerca sistemàtica i que representava un patrimoni molt dispers i, evidentment, poc conegut».

A partir d’aquí va ser quan «va anar agafant cos el projecte de fer públics els resultats de la recerca. Vaig plantejar la idea a l’Ajuntament i de seguida hi hagué la predisposició de cedir la sala municipal per fer-ne una exposició i l’edició d’un catàleg, que per a mi és una qüestió bàsica, ja que representa la permanència de la mostra i del meu treball». Fa dos anys i mig que va començar aquesta recerca i, finalment, durant la passada festa major del poble es va presentar el resultat de tot plegat. A l’exposició, però, només hi ha una cinquantena d’obres, però la xifra total és molt superior.

CAS SINGULAR. Tubert, que ja porta una colla d’exposicions exercint de comissari arreu de les comarques gironines, assenyala que «Agullana sempre ha estat terra d’artistes i de crítics d’art, i això segurament ha tingut influència en el que és un cas singular de poble que ha estat pintat o dibuixat per 65 artistes diferents, des de plantejament estètics molt allunyats un dels altres». A l’inici de l’exposició, com s’assenyala en el catàleg, s’havien localitzen més de 250 peces, però a hores d’ara ja n’hi gairebé 300 pertanyents a 69 artistes. La col·laboració dels visitants, aportant informació de noves obres, ha estat determinant en aquest sentit.

En aquest sentit, el comissari de la mostra remarca que «tot això no seria possible si no hagués estat per la complicitat per part de moltes famílies i particulars que tenen obres de diferents artistes i que han donat tota mena de facilitats per poder veure aquest material i reproduir-lo o exposar-lo». Des de l’Ajuntament d’Agullana, tant l’alcalde, Josep Jovell, com el tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Joan Reynal, remarquen de forma molt especial el treball de recerca d’Enric Tubert, però també la col·laboració de la gent a l’hora de fer possible aquest esdeveniment. L’exposició havia de tancar el passat cap de setmana, però s’ha prorrogat fins el 12 de setembre davant les nombroses visites que encara va rebent.

Val a dir que la mostra s’ha estructurat en vuit blocs temàtics, a l’igual del catàleg —tot i que, en aquest cas, hi ha més obres reproduïdes—, que són: plaça Major, font d’Avall, carrers i modernisme, vistes generals, masos i arbres monumentals, l’Estrada i Santa Eugènia, altres mirades i obra impresa. En el catàleg apareixen clarament separades per la paginació, i a l’exposició ocupen espais diferents en la distribució que s’ha fet de la sala.

A la portada del catàleg hi apareix una fotografia de l’artista figuerenc Moreno Jiménez pintant a la plaça del poble, que ha estat un col·laborar de Tubert en la recerca, i a l’exposició hi destaquen diverses aquarel·les de Joaquim Bech de Careda, sense cap mena de dubte l’artista més conegut d’Agullana, i una obra feta expressament per a la mostra de Miquel Duran, un altre figuerenc que s’hi ha establert des de fa dècades. La llista, com hem dit, és llarga, però esmentem com a artistes més coneguts Lluís Roura, Claude Lambert, Antonio Federico, Josep Martínez Lozano, Salvador Torres i Josep Cruanyes, entre molts altres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li