‘Art’, de Yasmina Reza, arriba al teatre El Jardí de Figueres

0
1591

El muntatge reuneix tres grans noms de l’escena catalana, com són Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva


 

El teatre municipal El Jardí, de Figueres, acull el proper divendres, 10 de novembre, a les 9 del vespre, Art, l’obra més coneguda de la dramaturga francesa Yasmina Reza, que des del 1994, l’any en què es va estrenar, viatja pels teatres de tot el món i que s’ha traduït a més de 35 llengües. El muntatge, que ha aconseguit reunir tres grans noms de l’escena catalana, com són Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva, per primera vegada damunt dels escenaris, és la primera adaptació al català de l’obra de Reza, signada per Jordi Galceran i dirigida per Miquel Gorriz.

Ambientada al París de finals de la dècada de 1980, l’obra de Reza és una comèdia intel·ligent i enèrgica sobre l’art i el valor de l’amistat; una obra poderosa, enginyosa i divertida que gira al voltant de la llarga relació que uneix tres personatges, interpretats per Arquillué, Orella i Villanueva, que comença a trontollar arran d’una discussió sorgida quan comenten un quadre pintat en blanc, que posa a prova la seva amistat.

En l’obra, Villanueva es posa en la pell de Sergi, el comprador, un amant de l’art contemporani, que veu el quadre com una gran inversió en bellesa i prestigi; Orella és el pol contrari, l’amic groller, pragmàtic i políticament incorrecte, i finalment, Arquillué deixa l’heroïsme al qual ens té acostumats i es posa en el paper de l’amic fràgil i conciliador, un perdedor moralista que s’acaba convertint en la víctima dels seus companys.

Per al director, Miquel Gorriz, que ha respectat al màxim l’original de Reza, “dirigir un èxit no és fàcil, però comptar amb actors com Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva facilita molt les coses”. “Han estat moltes hores de plaer, moltes hores treballant paraula a paraula, frase a frase, silenci a silenci, per conèixer a fons la partitura i saber trobar-hi l’afinació perfecta, el to correcte, l’estil adequat”, hi ha afegit Gorriz.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li