Arriba l’hora de la caranyana blanca

0
1262

La DO Empordà fa anys que reivindica la inclusió d’aquesta varietat que, per una anomalia històrica, no va ser incorporada l’any 1975, quan es va crear la denominació d’origen Empordà


El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà ha posat en marxa un pla per potenciar l’ús de la caranyana blanca -el nom local que rep la carinyena-, després que aquesta històrica varietat de la zona hagi estat autoritzada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. La DO Empordà fa anys que reivindica la inclusió d’aquesta varietat que, per una anomalia històrica, no va ser incorporada l’any 1975, quan es va crear la denominació d’origen Empordà. Fins ara, aquesta varietat no es podia usar en els vins autoritzats a la DO Empordà, ja que no estava en el llistat de varietats espanyoles. Tot i això, des de fa anys diversos cellers empordanesos elaboren vins amb aquesta varietat en petites quantitats i de manera experimental.

PLA. La primera acció ha estat inventariar les vinyes de caranyana blanca. Segons un estudi preliminar, a l’Empordà hi ha un total de 19 hectàrees d’aquesta varietat, que es concentren principalment al voltant del coll de Banyuls, a la serra de l’Albera. Les localitats d’Espolla, Garriguella, Agullana, Sant Climent Sescebes i Masarac són, per aquest ordre, els municipis on hi ha més abundància de vinyes de caranyana blanca. De fet, l’Alt Empordà i el Llenguadoc-Rosselló són les regions que concentren la major part de ceps d’aquesta varietat, pràcticament inexistent a la resta de denominacions de l’Estat.

HISTÒRICA. Segons el mateix estudi, la majoria de vinyes de caranyana blanca de l’Empordà superen els cent anys. D’altra banda, una desena de cellers empordanesos -un 20% del total- compten amb carinyena blanca al seu vinyar. El següent pas del pla del consell serà la creació d’un distintiu que identificarà els vins monovarietals elaborats amb caranyana blanca. Una actuació que també es farà amb altres varietats tradicionals de l’Empordà, com el lledoner o la garnatxa.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li