Arriba la dessalinitzadora per garantir aigua a l’estiu

0
1117

La mesura s’ha pres d’urgència perquè els nivells de salinització de l’aqüífer que abasta la població se situen als 700 mg de sal per litre, al límit dels 800 mg, a partir dels quals l’aigua deixa de ser apta per al consum


 

La dessalinitzadora mòbil que ha de garantir l’ús d’aigua de boca durant aquest estiu al Port de la Selva va arribar divendres amb un tràiler des de França. L’operació per dur-la fins al dipòsit es va allargar dues hores i va requerir l’ajuda d’una grua per les dificultats del vehicle per accedir a la zona. La mesura s’ha pres d’urgència perquè els nivells de salinització de l’aqüífer que abasta la població se situen als 700 mg de sal per litre, al límit dels 800 mg, a partir dels quals l’aigua deixa de ser apta per al consum.

El regidor de Governació, Roger Pinart, va remarcar que es tracta d’una mesura «provisional» i que es mantenen les prohibicions d’usos de rec o la neteja d’embarcacions. També va demanar fer un consum responsable de l’aigua per poder continuar garantint-la. Paral·lelament, el consistori treballa per aconseguir connectar-se al pantà Darnius-Boadella.

La previsió és que l’aparell estigui operatiu durant els propers dies, quan s’acabin de fer totes les comprovacions i connexions necessàries. De fet, l’empresa d’aigües fa dies que ha enllestit els treballs per permetre la seva posada en funcionament.

El Port de la Selva pateix la pitjor sequera dels darrers 30 anys i la situació s’agreuja perquè la població es multiplica ara a l’estiu. Les solucions adoptades a principis d’any tampoc han acabat de funcionar. És el cas de la posada en marxa d’un antic pou. Des del 2015, el municipi utilitza un sistema innovador amb aigua regenerada per abastar-se però ara els nivells de salinització són massa alts.

La connexió al pantà de Darnius-Boadella complementaria el sistema d’abastiment d’aigua. L’obra passaria per augmentar el cabal del dipòsit de Roses i construir una canonada des del de Cadaqués. L’obra costaria un milió d’euros. Ajuntament, l’ACA i el Consorci Costa Brava treballant per fer realitat el projecte.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li