Aproven el nou pla de l’Alta Garrotxa, que rebrà 5,6 milions

0
663

El pla compta amb dues estratègies de gestió: d’una banda, hi ha la zona on es vol potenciar la renaturalització; i de l’altra, una zona que delimiti un creixement sostenible


El Govern català va aprovar dimarts el Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa, que preveu una inversió de 5,6 milions d’euros durant els propers deu anys. Aquest document substituirà les normes especials que regien la zona des del 1995 i servirà per treballar en la protecció del medi natural i també el paisatge dels 11 municipis que formen part de l’Alta Garrotxa. Entre aquests pobles n’hi ha quatre d’alt-empordanesos: Albanyà, Cabanelles, Maçanet de Cabrenys i Sant Llorenç de la Muga. La resta són Beuda, la Vall de Bianya, Montagut i Oix, Sales de Llierca, Sant Joan les Fonts, Tortellà i Camprodon.

El pla compta amb dues estratègies de gestió. D’una banda, hi ha la zona on es vol potenciar la renaturalització; i de l’altra, una zona que delimiti un creixement sostenible. La primera inclou nomes terrenys públics i són espais que poden tenir un potencial natural i de millora dels ecosistemes silvestres. Aquesta estratègia inclou la possibilitat d’introduir noves activitats al territori, però totes hauran de partir del concepte de producció de natura. Això significa que són activitats que poden aconseguir beneficis econòmics a partir de l’aprofitament del terreny per a l’observació de natura.

En el cas de les finques privades o de titularitat municipal, la Generalitat ofereix ajudes per participar en aquesta estratègia. Però serà cada propietari qui decidirà si es vol sumar al pla o no. Les ajudes es destinaran al foment del turisme de natura i, especialment, al d’observació de la fauna. De tota manera, si el propietari decideix no participar en el projecte de renaturalització, la finca seguirà regint-se per la normativa general de l’espai. És a dir, que podrà mantenir infraestructures, instal·lacions, edificacions, aprofitaments tradicionals dels recursos naturals i activitats de lleure, sempre i quan siguin compatibles amb la conservació de l’espai natural.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li