Aproven el nou contracte de neteja, que inclou el porta a porta i nous contenidors

0
961

El plec de condicions que es posarà a concurs preveu un contracte de 4 anys amb un cost de 6 milions d’euros anuals


 

L’Ajuntament de Figueres va aprovar dijous l’expedient per treure a concurs el nou contracte de residus, neteja urbana i deixalleria. Ho va fer durant un ple extraordinari que tenia aquest assumpte com a únic punt de l’ordre del dia, i amb els vots positius del PDeCAT (equip de govern), ERC, PSC, PP, Compromís i els regidors no adscrits. La majoria de grups municipals es van felicitar pel consens aconseguit i van apostar per convertir el nou contracte en un model de «transició» que permeti posar fi al servei «deficitari» que actualment presta Ecoserveis. L’empresa mixta tenia una concessió de 15 anys i el 2016 es va prorrogar fins a l’octubre d’aquest 2018 perquè no s’havia pogut resoldre la nova concessió.

Durant la sessió plenària, l’alcaldessa, Marta Felip, va reiterar que la ciutat no podria assumir una municipalització del servei (com demanaven algunes formacions), i va assegurar que el nou contracte ha de representar un «salt» qualitatiu molt important. En aquest sentit, les principals novetats en l’àmbit de la recollida de residus impliquen la instal·lació de contenidors mòbils al centre de la ciutat (que es posaran al vespre i es retiraran abans de la mitjanit), la introducció de la recollida selectiva de la fracció orgànica, el servei porta a porta als barris amb menys densitat i a les activitats econòmiques, un nou sistema de recollida i de contenidors de càrrega lateral, l’eliminació de les àrees soterrades, la incorporació de vehicles híbrids i elèctrics, i un augment de la recollida de selectiva (que es preveu que passi del 24% al 42% en cinc anys). A més, també hi ha previst instal·lar 34 contenidors nous (es passarà dels 1.351 actuals als 1.385) i augmentar la freqüència de les rutes per recollir voluminosos. Actualment se’n fa una al dia, i el projecte preveu fer-ne fins a tres (una al matí, una altra a la tarda i incorporar-hi un servei d’emergència). I la deixalleria municipal també ampliarà les seves instal·lacions: el contracte preveu passar dels vuit molls de càrrega als dotze, instal·lar un servei de roll packer per a voluminosos i fer més gran el magatzem de residus valoritzables. També s’ampliarà l’horari d’obertura.

Pel que fa a la neteja viària, el plec de condicions preveu dotar el servei de més personal, de nova maquinària i de nova distribució de les rutes als carrers. També s’hi incorporarà la fregada mecànica de voreres i vials, i la neteja dels carrers amb aigua. A banda d’això, l’Ajuntament vol que es diferenciï el servei per temporades: l’alta (des de Setmana Santa fins al 14 de setembre) i la baixa (del 15 de setembre a Setmana Santa). I es plantegen renovar tota la xarxa de papereres.

El plec de condicions que es posarà a concurs preveu un contracte de quatre anys (amb dos més de pròrroga) per un cost de 6 milions d’euros anuals (fins ara el cost era d’uns 4,8 milions). L’enllumenat i el manteniment dels parcs i jardins públics, que actualment també gestiona Ecoserveis, passaran a mans de l’empresa pública Fisersa.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li