Aproven 5 milions d’euros en ajuts als pescadors per les vedes del 2019 i 2020

0
558

Agricultura també ha donat llum verda a 350.000 € per pal·liar les pèrdues de l’estat d’alarma a les confreries


 

Els pescadors de Catalunya rebran fins a 5 milions d’euros en ajuts per les vedes dels anys 2019 i 2020 després de l’aprovació del Departament d’Agricultura. Finalment, la Conferència Sectorial de Pesca ha donat llum verda a la subvenció reclamada llargament per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims per reconèixer l’esforç del sector pesquer català que s’atura durant dos mesos. Pel que fa a l’Alt Empordà, també n’arribarà una part d’aquests 4.679.194 euros (ampliables a 777.653 euros més) d’ajuts per a les embarcacions que practiquin la modalitat de pesca d’arrosegament, encerclament o palangre. Seran uns ajuts que aniran bé al sector pesquer altempordanès, ja que aquest ha sofert una davallada important en la seva flota al llarg dels últims anys. El president de les confreries de pescadors de Catalunya i de la de Roses, Antoni Abad, valora positivament les subvencions, tot i que detalla, a HORA NOVA, que «encara no han arribat i ja veurem quan arriben.»

PARALITZACIÓ DE LA FLOTA. Si la pesca s’atura, l’economia del sector també. És per això que fa molt de temps que la Direcció General de Pesca i Afers Marítims demana ajuts per a la veda, ja que aquesta acció forma part de l’estratègia marítima de Catalunya i té l’objectiu de reforçar el sector pesquer com un dels puntals de l’economia blava catalana. És per això que el Govern català demana al Ministeri el retorn del model descentralitzat de la gestió dels ajuts a les vedes ja que, segons ells, «el sistema actual no funciona»

LA SITUACIÓ A LA COMARCA. Actualment un dels ports pesquers quepreocupa més a la població és el del Port de la Selva que, a dia d’avui, té només dues embarcacions pesqueres. Abad treu ferro a la situació afegint que «tot i que en queden només dues, aquestes continuen treballant i es volen quedar allà, això vol dir que els va bé». Pel que fa als altres ports de la comarca, «a Roses hi ha poc menys d’una vintena de barques de pesca i a Llançà, set», explica Abad.

LA COVID A LA PESCA. La pandèmia de la Covid-19 ha afectat tot el mĂłn i, evidentment, tambĂ© la pesca. És per això que el Departament d’Agricultura va obrir les bases dels ajuts destinats a les confraries de pescadors concessionĂ ries de les llotges, per pal·liar les pèrdues econòmiques de l’estat d’alarma per la Covid-19 i contribuir a mantenir la competitivitat i els llocs de treball del sector. L’import de l’ajut Ă©s de 350.000 euros per compensar el 80% de les pèrdues de recaptaciĂł de les llotges pesqueres calculades com el 4% de la facturaciĂł en primera venda del 14 de març al 21 de juny de 2020. Durant l’estat d’alarma el sector pesquer tambĂ© va patir de valent per poder desenvolupar la seva feina. Antoni Abad explica que els primers dies els preus del peix es van disparar perquè hi havia molta demanda i poca oferta, a mĂ©s, una de les complicacions de les embarcacions va ser aconseguir el material sanitari i higiènic necessari. «Si als hospitals no tenien mascaretes ni guants, imagina els pescadors… L’activitat es va reprendre de mica en mica, a mesura que aconseguien el material», destaca. Llavors, quan tota la flota va sortir hi havia mĂ©s oferta que demanda, ja que tots els establiments relacionats amb la restauraciĂł eren tancats i Ă©s on hi ha mĂ©s volum de vendes, «per aquesta raĂł, desprĂ©s els preus van baixar i el peix anava mĂ©s barat». Abad afegeix que ara «la balança s’ha equilibrat una mica, tot i ser una temporada curta i diferent, ja ho veurem al setembre». 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li