Antoni Falcón: «Cal entendre el conreu com un petit ecosistema i no com un monocultiu»

0
1209

Segons Salvador Dalí, «un gran vi requereix un boig per fer-lo créixer, un home savi per vetllar per ell, un poeta lúcid per elaborar-lo i un amant que l’entengui». Amb aquestes paraules entrem al món de Vins de Taller, una proposta vitivinícola que no deixa indiferent a ningú, ja que elaboren vins biodinàmics. El seu és un celler construït amb arquitectura paisatgística i ubicat a Siurana d’Empordà


Què vol dir elaborar vins biodinàmics?
Vol dir que a partir de conrear amb segell ecològic hem fet un pas endavant amb la biodinàmica. Per fer el conreu de la vinya o de qualsevol altre producte biodinàmic se segueixen tres consideracions, a banda de l’ecològica. La primera és entendre el conreu com un petit ecosistema i no com un monocultiu, i és fa per afavorir la biodiversitat i no haver de fer tractaments intensius químics quan tens una plaga o una malaltia al cep.

I com s’aconsegueix?
Doncs a la vinya, per exemple, deixant coberta verda i prat natural entre els ceps, no utilitzar herbicides, plantar tot l’entorn de la vinya perquè els insectes tinguin on triar i es puguin distribuir, i combinar diferents conreus, entre altres. Per tant, la primera pota de la biodinàmica és l’ecosistema. La segona pota són els preparats biodinàmics, que és el que dona nom a la biodinàmica. Això vol dir que quan tenim un problema de fongs, en comptes de posar un fungicida el que fem és crear un preparat amb cua de cavall, o quan volem repel·lir insectes fem un preparat amb ortiga. Un altre exemple és que quan tenim un camp o una vinya que produeix més del compte, ja que nosaltres seguim el quilo per cep, i si una vinya dona més entenem que la qualitat no serà la que volem, ho fem tirant el fruit a terra o bé a la primavera pots fer un tractament amb un caldo d’ortiga que funciona molt bé per frenar-li el creixement. I també al revés, si vols potenciar una vinya jove, fem un tractament amb sílice i ajuda.

És tot un món!
I no té res a veure amb la filosofia d’entendre la biodinàmica com un mode de vida hippie i alternatiu, que també i és molt lícit, eh? Però cal saber que la biodinàmica s’estudia en l’àmbit científic i no és tan simple o el que la gent es pensa.

Falta la tercera pota, quina és?
Finalment la tercera pota de la biodinàmica és la vinculació amb el cosmos. Estem a un sistema solar que ens influencia, els pagesos de tota la vida saben que les plantes de sota terra es planten quan hi ha lluna minvant perquè creixin cap avall i en canvi, tot el que són les bledes, enciams… es fa en lluna creixent perquè la força de la lluna estiri cap amunt. Hi ha també un calendari que marca els dies, els distingeix com a arrel, flor, fulla… i aquests dies tenim unes tasques a fer més apropiades que altres. Per tant, biodinàmic és: treballar amb un calendari lunar, crear un ecosistema per afavorir la biodiversitat i els preparats biodinàmics: això és la biodinàmica.

Com s’augura la verema d’aquest any?
És una verema molt millor que la de l’any passat perquè quan treballes amb eco i biodinàmic, estàs molt més exposat a una plaga i l’any passat vam perdre el 60% de la collita amb el Míldiu. Aquest any és molt millor sense arribar a ser com la collita del 2019, hi ha hagut un període sec i el raïm no s’acaba d’inflar. Pot ser un any de collita mitjana, però de molta qualitat.

Quines varietats treballen a Vins de Taller?
Treballem el lledoner gris, ens agrada dir-ne així, tot i que la DO en diu garnatxa, però a nosaltres ens agrada dir-li lledoner gris. També tenim garnatxa blanca, merlot i una varietat que ens diferencia molt de la resta, que es diu marselan que és un creuament molt interessant i molta gent en busca. En tenim de plantada i ens dona molt bon resultat. I també tenim una varietat molt famosa a França, que és el viognier.


  • Pots consultar el suplement de Vi i Gastronomia, aquí

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li