Antoni Escudero: ‘Hem tingut una temporada bona, però ens excedim en l’eufòria’

0
2739

El sector turístic denuncia l’intrusisme i Santi Vila confirma que el nou decret estarà llest aquesta tardor


 

“Hem tingut una temporada bona, semblant a la de l’any passat. No obstant, ens excedim en l’eufòria, en missatges sensacionalistes, que mostren un escenari que no és real.” Així és com el president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, va resumir ahir el balanç de la temporada turística que s’acaba de tancar. Ho va fer durant la celebració del Dia Mundial del Turisme, que es va celebrar per 14è any consecutiu al castell de Biart, al terme municipal de Masarac.

En el que ja s’ha convertit en una trobada anual entre els representants del sector públic i el sector privat, a la qual assisteixen centenars d’autoritats i empresaris de diversos àmbits, Escudero va matisar que “simplement el que vivim és que la situació s’està normalitzant”. “Estem arribant a dades semblants als anys d’abans de la crisi, però no les estem superant”, va recordar. I per això va demanar tant a les administracions com als empresaris que controlin aquesta “eufòria”.

Després de saludar tots els assistents, Escudero va voler començar el seu discurs recordant les víctimes dels atemptats terroristes i tot el poble de Ripoll. Un record que també van tenir les altres tres autoritats que es van dirigir al públic: el conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila; el president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona, Pere Vila, i l’alcalde de Masarac, Lluís Pujol. Paral·lelament, el president de la Federació també va tenir unes paraules d’agraïment per tots els empresaris del sector i, en especial, els que han format part de l’entitat durant els 40 anys que fa que és activa.

MANS ESTESES. Però el gruix del seu discurs es va centrar en l’intrusisme laboral, fent un incís especial als allotjaments turístics il·legals o a pràctiques com la venda ambulant. Antoni Escudero va estendre la mà a les administracions per si cal actuar: “Si falten recursos per fer les inspeccions pertinents, les associacions ens posem a la disposició de les administracions per ajudar a acabar amb aquestes pràctiques, aportant el que calgui per dur-les a terme”, va dir.

En aquest sentit, també va demanar a la Generalitat i als ajuntaments que prohibeixin els habitatges d’ús turístic en sòl rústic (els consideren una competència deslleial per al turisme rural), i que permetin fer inversions per reforçar el sector. “D’empresaris emprenedors amb ganes de fer inversions n’hi ha, però ens falta el suport i les facilitats de les administracions, sobretot les municipals, que sembla que tinguin temor a projectes de gran envergadura”, va lamentar. Segons ell, ara toca “fer plantejament turístics a llarg termini” per remodelar el sector; “treballar per arribar a complir els objectius següents: requalificació dels municipis, diversificació i increment de l’oferta complementària, i guanyar atractiu i evolucionar cap a un model multiexperiència”. I per aconseguir tot això, va tornar a reclamar a la Generalitat que creï una Conselleria de Turisme específica.

Per la seva banda, tant Santi Vila com Pere Vila van començar els seus discursos felicitant la Federació pel seu 40è aniversari i sumant-se al condol pels atemptats terroristes. Donant resposta a Escudero, el conseller va confirmar que aquesta tardor ja s’aprovarà el nou decret de Turisme, que ha de permetre regular les noves pràctiques i que, juntament amb altres plans de màrqueting, ha de permetre reforçar “un turisme que excel·leixi”. Pel que fa als brots de turismefòbia que hi ha hagut aquest estiu (i que Escudero també va denunciar) es va mostrar convençut que s’han de “reprobar sense embuts”.

I en aquest mateix sentit es va expressar el president de la Diputació, que va defensar la necessitat de “donar missatges positius del turisme”. Respecte de les línies a seguir, Pere Vila va asseverar que “els deures estan bé quan te’ls posen, però finalment s’han d’acabar fent”. En aquest sentit, es va mostrar satisfet perquè “després de molts anys de recessió econòmica, no és fàcil acabar de fer la feina, però estem en el bon camí”. I va donar un toc d’atenció tant a la Generalitat com als ajuntaments tot dient que “els diners de la taxa turística han de servir per invertir en turisme, però hi ha municipis que no ho estan fent i això no pot ser”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li