Anna Torrentà: ‘ERC no pactarà amb PSC perquè en aquests moments és la sucursal del PSOE’

0
1536

És l’alcaldessa d’Ordis i és la número 7 de la llista d’ERC a Girona pel 14-F. Detalla, que «a l’hora de pactes s’haurà de tenir en compte l’amnistia i l’alliberament dels presos i les preses polítiques»


Què n’espera Esquerra Republicana de Catalunya de les eleccions del diumenge?
ERC espera que aquestes eleccions siguin com el referèndum de l’1-O, que la gent torni a agafar il·lusió, perquè és el moment de tornar-nos a posar al capdavant de les institucions catalanes, amb més força que mai i portar a terme partides de polítiques socials que ajudin la gent en aquests moments de crisi. I també per resoldre, d’una vegada per totes, un referèndum pactat i l’autodeterminació de Catalunya.

Hi ha formacions polítiques que auguren un possible pacte entre ERC i PSC. Què en diria?
És normal que des de les dretes es vulgui introduir aquesta por a la gent perquè així hi hagi una desvinculació electoral, però ERC ja ha dit, una i mil vegades, que no pactarà amb PSC perquè és un partit que en aquests moments és la sucursal del PSOE i ha recolzat el 155. L’únic que ha fet és una taula de diàleg, que tot just està començant,és cert que també hi ha hagut la crisi sanitària, però aquesta taula de diàleg és l’única que cosa que ha fet com a reconeixement del conflicte català, a part d’això, res més. De fet, ja no pertany a Catalunya el PSC d’ara.

Al govern de la ciutat de Figueres hi ha aquest pacte.
Sí, cada situació política i cada moment afavoreix uns pactes, depèn de la situació política del moment. Entre els partits, a vegades, per més antagònics que siguin, per arribar a què el conjunt de la població tingui unes oportunitats, han de fer pactes que sovint van contra la seva mateixa voluntat. Però, al cap i a la fi, els polítics estem per millorar la vida de les persones que viuen als pobles i ciutats.

En clau comarcal, quines intencions o projectes porta la formació republicana al seu programa electoral?
Primer de tot, cal treballar per la reconstrucció de la situació post-covid i durant la covid-19. Hi ha molts projectes que potser fa dos anys eren interessants per la comarca, però la situació de pandèmia que estem vivint ha fet deslligar-ho de la realitat. Per tant, ara cal aprofitar totes les ajudes econòmiques que vindran, amb els esforços que fem des dels ajuntaments petits i grans i des de la Generalitat, perquè des de l’Estat espanyol encara estan per arribar. Hem de pensar en les ajudes que han d’arribar de la Unió Europa i llavors vindran les ajudes de reactivació i així podrem desenvolupar projectes a l’Alt Empordà, com són unes infraestructures viàries potents, que ens calen. L’Alt Empordà és una comarca fronterera i un motor econòmic del país, i tenim un sector de transport i logístic molt important. També lligat a un servei públic que pugui arribar a la resta de comarca perquè faci un teixit comarcal de transport públic. Cal tenir present que ara vindran totes les polítiques de residus zero i també energies sostenibles, i per tal d’evitar que la població agafi el cotxe, cal tenir un transport públic eficient. D’altra banda, també cal potenciar molt el producte local de proximitat i amb un turisme lligat no només a l’oferta de sol i platja, sinó a tot el que té la comarca de l’Alt Empordà de patrimoni cultural, gastronòmic o artístic, entre molts altres.

És una comarca turística, que pateix molt la crisi. Quin model turístic es planteja des d’ERC?
Hem de tenir clar que el turisme de sol i platja ha d’existir perquè la Costa Brava, per les temperatures i les platges i cales tan boniques, i els parcs naturals de l’entorn fan que per l’ecologia sigui un turisme d’allò més necessari. El problema és que el que tenim és un turisme estacional. Per tant, perquè tot el sector turístic empordanès funcioni, hem de reinventar-nos i obrir-nos a la comarca. Hi ha sectors de l’Alt Empordà que potser no són tant de sol i platja, que tenen riquesa cultural i patrimonial i l’objectiu és fer créixer la comarca en conjunt i donar-li un equilibri dins el territori. Hem de promoure campanyes de turisme segur i de turisme de qualitat. I en aquest sentit, tenir una oferta de formació del sector de la restauració i l’hostaleria.

Com a alcaldessa d’un poble petit, Ordis, ha vist de primera mà la gestió centralista de la pandèmia. Com creu que s’hauria de plantejar?
Jo entenc que en temps de pandèmia, que s’han de prendre decisions ràpides i depens d’unes dades sanitàries, intentar fer talls que en diuen quirúrgics és complicat. Però sí és cert que s’ha demostrat que els municipis petits, que no tenim serveis bàsics o tenim escoles petites, se’ns tracta com si fossin escoles de ciutats. Obligant-nos a tenir grups bombolla, quan una escola com la del nostre poble té els mateixos nens i nenes que una classe d’una escola de Figueres. Això i molt més ho hem anat detallant des de l’Associació de Micropobles de Catalunya, que hi estem adherits la majoria de micropobles de l’Alt Empordà. Cal tenir clar que de 68 municipis que hi ha la comarca, 29 són micropobles. I és per això que comencem a tenir una associació molt forta i anem batallant amb les administracions públiques perquè se’ns escolti i se’ns deixi fer el nostre dia a dia, tot i la pandèmia de la covid-19.

En cas d’un hipotètic govern independentista, amb quines formacions pactaria la seva?
El que està clar és que s’haurà de pactar perquè ningú tindrà la majoria suficient ni àmplia per anar sol. També dependrà del grau d’abstenció que hi hagi, que és una preocupació que tenim tots els partits polítics, perquè a més a més, a banda de la por per anar a votar, és el desencís. I és normal, quan tens altres problemes a la vida, el que menys penses és això. Per tant, s’hauran de fer pactes, principalment amb tots els grups independentistes que creguin i vulguin treballar primer perquè l’economia i les persones estiguin més bé, en l’àmbit econòmic i emocional, que és molt important la crisi emocional que quedarà quan tot això acabi. I fins i tot amb els partits que no són tan independentistes però creuen que un referèndum és possible i que les democràcies s’han de posar al dia i és un dret que tenim els ciutadans, decidir què volem ser i quan ho volem ser. Que almenys, d’aquesta manera pugui haver-hi una base més ampla que ens recolzi en el que sigui un referèndum amb l’estat Espanyol.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li