Anna Maria Puig: ‘Tenim molt de patrimoni per descobrir i no ens l’hem d’acabar nosaltres’

0
521

√Čs doctora en arqueologia i tamb√© la presidenta de l’Institut d’Estudis Empordanesos (IEE), una entitat que enguany, per primera vegada, dirigeix un projecte d’intervenci√≥ arqueol√≤gica. Puig desgrana al llarg de l’entrevista quina √©s la xifra de la descoberta de patrimoni que hi ha a l’Alt Empord√† i algunes de les fites que ha aconseguit en la seva traject√≤ria de recerca


Els Annals de l‚ÄôInstitut d‚ÄôEstudis Empordanesos 2020 ha centrat la seva publicaci√≥ en Eduard Puig Vayreda. Per qu√® s’escull aquesta figura?
Despr√©s de la seva mort vam organitzar diferents activitats per homenatjar-lo, i les primeres trobades van ser entre amics. Llavors, vol√≠em organitzar algun acte amb visi√≥ m√©s acad√®mica i va ser quan vam crear el congr√©s per recordar l’Eduard Puig Vayreda el passat octubre. Arrel d’aquest congr√©s vam decidir que els articles o les pon√®ncies que es presentaven durant les intervencions o articles de qui volgu√©s participar-hi, els publicarien a els Annals, i d’aqu√≠ ve l’edici√≥ d’aquest any. Va ser la combinaci√≥ del seguit d’actes d’homenatge a la figura de l’Eduard Puig, que tamb√© va ser president de l’Institut d’Estudis Empordanesos. I aquesta √©s la nostra vinculaci√≥ m√©s directa, a banda de l’amistat.

Qu√® n’haur√≠em d’aprendre d’Eduard Puig Vayreda?
Moltes coses [entre riures] hi hauria respostes de caire personal i respostes encarades a la seva àmplia formació i activitat professional, era un home podríem dir del Renaixement, amb molts de coneixements i amb molta experiència.

I de moltes branques, oi?
S√≠, de fet, a les diferents taules de ponents del congr√©s vam desenvolupar-hi les facetes on ell havia participat al llarg de la seva vida i abra√ßa des del m√≥n de l’associacionisme al m√≥n del periodisme, tamb√© passa per la pol√≠tica, el m√≥n de l’enologia, els cellers, la vinya… i tot el que fa al m√≥n gastron√≤mic, entre d’altres.

L’Institut d’Estudis Empordanesos √©s una entitat que coneix molt b√© la comarca empordanesa i en sap la hist√≤ria. Qu√® en sabem, per encarar el futur?
Les entitats culturals evolucionen al llarg de la hist√≤ria i neixen per uns motius concrets, a vegades per la preservaci√≥ del patrimoni i la difusi√≥, i aquest √©s un dels objectius principals de l’Institut: difondre el patrimoni de l’Empord√† de tota mena. I √©s per aqu√≠ per on anem, amb aix√≤ vull dir que no nom√©s √©s estudiar el passat, sin√≥ valorar-lo i analitzar-lo per saber en quin punt estem i quin rendiment en podrem treure de cara al futur. √Čs una mica la l√≠nia que seguim ara des de l’IEE, i per aix√≤ volem ampliar la visi√≥ i fer propostes de futur per la ciutat i per la comarca.

I cap on ha de caminar la comarca?
√Čs complicat de resoldre breument, per√≤ crec que amb la consci√®ncia de valorar el que tenim i treure’n un rendiment social. Tamb√© saber quin √©s el nostre potencial i no perdre’l, per√≤ √©s sobretot aix√≤: saber qu√® som i qu√® tenim i treure’n un rendiment, en molts sentits. √Čs b√†sic, i m√©s ara, en una situaci√≥ de des√†nim que sembla que s’est√† apoderant de la ciutat i de la gent. √Čs una mica trist, perqu√® mirar-se els mals per√≤ no fer res per solucionar-los, no serveix. I aix√≤ √©s precisament el que volem fer a l’Institut d’Estudis Empordanesos, no estar-nos sempre queixant, sin√≥ buscant solucions.

Quina serà la temàtica dels Annals 2021?
Els Annals sempre t√© la part de dossier dedicat a un tema concret i per aquest motiu hem estat pensant treballar el tema de les pand√®mies al llarg de la hist√≤ria. √Čs una novetat que dic ara i potser al final no podr√† ser, per√≤ la idea inicial √©s aquesta. Estem intentant trobar especialistes en aquest √†mbit que ens permetin tenir una visi√≥ m√©s √†mplia i veure que el que est√† passant ara no √©s res nou, ja que aqu√≠ a l’Empord√† se n’han patit altres, de pand√®mies, al llarg de la hist√≤ria.

Aqu√≠ l’Alt Empord√† de patrimoni en tenim molt i en coneixem poc, √©s aix√≠?
Tenim un patrimoni que no ens l’acabarem. S√≠, queda molt per descobrir, per√≤ sovint hi ha un error que molts cometem i √©s el desfici per anar descobrint, descobrint i descobrint. Aix√≤ no √©s suficient, la feina que queda despr√©s d’un descobriment arqueol√≤gic √©s molt m√©s gran que el que el mateix descobriment representa. Llavors queda l’estudi, la investigaci√≥ paral¬∑lela, la preservaci√≥, la conservaci√≥ i la difusi√≥ de tot aquest patrimoni descobert i √©s aqu√≠ on √©s m√©s complex treballar. La part d’excavaci√≥ pot durar setmanes o mesos per√≤ la feina que queda pot ser d’anys. Per tant, tenim molt patrimoni que no ens hem d’acabar nosaltres perqu√® darrere nostre venen generacions que poden no nom√©s millorar una recerca sin√≥ oferir altres m√®todes d’investigaci√≥, d’estudi o de moltes altres coses que ens faran avan√ßar. Ara no cal cremar tot el que tenim.

Podria dir-me alguna xifra orientativa del que hi ha descobert actualment?
Hi ha monuments que ja estan m√©s esgotats, ja sigui perqu√® s’hi ha invertit m√©s o s√≥n m√©s petits, per tant, s’han pogut acabar m√©s f√†cilment; en l’√†mbit de la comarca no m’atreveixo a dir una xifra concreta, per√≤ devem estar sobre el 20-25%, com a molt, del que est√† ben descobert, ben estudiat i ben dif√≥s.

Com ha afectat la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 al sector de la recerca i la investigació cultural?
Penso que l’afectaci√≥ encara no ha arribat i vindr√† m√©s endavant. Hi havia molts projectes d’obra p√ļblica, que comporten una part de recerca arqueol√≤gica perqu√® afecta un subs√≤l que pot tenir restes, que estaven en marxa i s’han hagut d’aturar. S√≠ que hi ha hagut baixada de feina per√≤ moltes altres feines s’han alentit o ha costat de gestionar, per√≤ penso que el m√©s greu encara ha de venir i dependr√† molt de la capacitat econ√≤mica de tothom per poder invertir en projectes de recerca, ja sabem que hi ha qui considera que la cultura no √©s priorit√†ria i pot ser que el sector quedi m√©s afectat en un termini de temps breu.

En què està treballant actualment Anna Maria Puig?
Ara tenim petits projectes d’obres que s’han de tancar, i a Vilabertran hem acabat la consolidaci√≥ d’uns murs de la terrassa que amb les pluges fortes del 2018 es van desmuntar i s’han netejat, consolidat i ha quedat francament bonic. I a Sant Pere de Roda hem d’anar-hi tamb√© a consolidar uns murs que van caure per les pluges, per aix√≤ dic que s√≥n petites coses. El projecte m√©s gran que portem des de l’Institut d’Estudis Empordanesos culminar√† el 2021 i √©s el projecte de recerca que estem fent al voltant de la Bas√≠lica de Santa Maria de Castell√≥. √Čs el m√©s gran que tenim entre mans i el dirigeix l’IEE, amb diferents col¬∑laboradors que ens ajuden a tirar endavant el projecte, per√≤ la investigaci√≥ principal es fa des de l’Institut i √©s la primera vegada, al llarg de la seva hist√≤ria, que hem aconseguit encap√ßalar un projecte de recerca arqueol√≤gica. Ens complau molt perqu√® als nostres objectius hi ha la recerca per√≤ mai hav√≠em engegat un projecte d’intervenci√≥ arqueol√≤gica.

Foto: Manel Casanovas

En qu√® es basa el projecte de la Bas√≠lica de Castell√≥ d’Emp√ļries?
Parteix d’uns coneixements previs, √©s a dir, d’uns treballs arqueol√≤gics que s’havien fet anteriorment. A trav√©s d’aquestes excavacions preventives ten√≠em la certesa que al subsol de l’actual Bas√≠lica i al seu voltant hi havia restes d’anteriors temples. Per tant, l’edifici g√≤tic que veiem ara estava fonamentat damunt de temples del rom√†nic, prerom√†nic i potser fins i tot algun corrent m√©s antic que no sab√≠em ben b√© qu√® era. El que hem fet √©s incidir en aquestes fases pr√®vies a la construcci√≥ de la Bas√≠lica i tamb√© en la mateixa Bas√≠lica i tot el seu entorn per con√®ixer el moment i el paisatge en qu√® es van assentar els primers pobladors medievals a Castell√≥. Aix√≤ √©s el que treballem des de diferents camps, no nom√©s hi ha recerca arqueol√≤gica, tamb√© tenim investigadors documentals que estan fent buidatge d’arxius, tenim especialistes que fan estudis complementaris de fauna i geol√≤gics, entre altres. Hi ha tot un equip important al voltant d’aquesta recerca per fer un estudi molt global. A m√©s a m√©s, aquest 2021 estem negociant amb el Bisbat de Girona per si ens deixa fer la darrera excavaci√≥ dins de la Bas√≠lica i en funci√≥ dels resultats, que s√≥n excel¬∑lents els que hem obtingut fins ara, estem preparant un nou projecte de recerca encaminat pel quadrienni seg√ľent, 2022-2025 i allargar-lo quatre anys m√©s. Hi ha molt a fer i no nom√©s al subsol, eh? Ens interessa l’estructura de la Bas√≠lica, l’evoluci√≥ de la construcci√≥, fins i tot estem avaluant les patologies que t√© aquest edifici, que n’hi ha i s√≥n greus. I arrel dels treballs arqueol√≤gics hem vist detalls que ens fan entendre que hi ha un problema estructural molt antic que provoca problemes a l’edifici per trobar-hi solucions.

Què és el més curiós que ha descobert?
A vegades em pregunten qu√® √©s el m√©s valu√≥s que he trobat i penso que el m√©s valu√≥s √©s el que he anat assolint amb diferents fites que s√≥n culminacions de recerca constant i tossuda. Una fita molt important va ser trobar, per exemple, el Castell dels Comtes d’Emp√ļries, a Castell√≥. No s√≥n grans troballes d’aspecte monumental, sin√≥ de gran contingut hist√≤ric, la meva tesi se centra en la Roses grega i localitzar la muralla i poder recon√®ixer la topografia original de l’assentament grec ha estat una fita important. Poder certificar que Castell√≥ d’Emp√ļries t√© un passat remot al segle VIII, que fins ara no ho havia vist ning√ļ, per mi s√≥n les troballes importants. Tamb√© vaig trobar les monedes de Sant Pere de Rodes, el tresor de monedes d’or, per√≤ no √©s el primer que em posar√© a la boca, hi ha altres fites de recerca que s√≥n les que em motiven a seguir treballant.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li