Anna Maria Puig: ‘Tenim molt de patrimoni per descobrir i no ens l’hem d’acabar nosaltres’

0
521

És doctora en arqueologia i tambĂ© la presidenta de l’Institut d’Estudis Empordanesos (IEE), una entitat que enguany, per primera vegada, dirigeix un projecte d’intervenciĂł arqueològica. Puig desgrana al llarg de l’entrevista quina Ă©s la xifra de la descoberta de patrimoni que hi ha a l’Alt EmpordĂ  i algunes de les fites que ha aconseguit en la seva trajectòria de recerca


Els Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos 2020 ha centrat la seva publicaciĂł en Eduard Puig Vayreda. Per què s’escull aquesta figura?
DesprĂ©s de la seva mort vam organitzar diferents activitats per homenatjar-lo, i les primeres trobades van ser entre amics. Llavors, volĂ­em organitzar algun acte amb visiĂł mĂ©s acadèmica i va ser quan vam crear el congrĂ©s per recordar l’Eduard Puig Vayreda el passat octubre. Arrel d’aquest congrĂ©s vam decidir que els articles o les ponències que es presentaven durant les intervencions o articles de qui volguĂ©s participar-hi, els publicarien a els Annals, i d’aquĂ­ ve l’ediciĂł d’aquest any. Va ser la combinaciĂł del seguit d’actes d’homenatge a la figura de l’Eduard Puig, que tambĂ© va ser president de l’Institut d’Estudis Empordanesos. I aquesta Ă©s la nostra vinculaciĂł mĂ©s directa, a banda de l’amistat.

Què n’haurĂ­em d’aprendre d’Eduard Puig Vayreda?
Moltes coses [entre riures] hi hauria respostes de caire personal i respostes encarades a la seva àmplia formació i activitat professional, era un home podríem dir del Renaixement, amb molts de coneixements i amb molta experiència.

I de moltes branques, oi?
SĂ­, de fet, a les diferents taules de ponents del congrĂ©s vam desenvolupar-hi les facetes on ell havia participat al llarg de la seva vida i abraça des del mĂłn de l’associacionisme al mĂłn del periodisme, tambĂ© passa per la polĂ­tica, el mĂłn de l’enologia, els cellers, la vinya… i tot el que fa al mĂłn gastronòmic, entre d’altres.

L’Institut d’Estudis Empordanesos Ă©s una entitat que coneix molt bĂ© la comarca empordanesa i en sap la història. Què en sabem, per encarar el futur?
Les entitats culturals evolucionen al llarg de la història i neixen per uns motius concrets, a vegades per la preservaciĂł del patrimoni i la difusiĂł, i aquest Ă©s un dels objectius principals de l’Institut: difondre el patrimoni de l’EmpordĂ  de tota mena. I Ă©s per aquĂ­ per on anem, amb això vull dir que no nomĂ©s Ă©s estudiar el passat, sinĂł valorar-lo i analitzar-lo per saber en quin punt estem i quin rendiment en podrem treure de cara al futur. És una mica la lĂ­nia que seguim ara des de l’IEE, i per això volem ampliar la visiĂł i fer propostes de futur per la ciutat i per la comarca.

I cap on ha de caminar la comarca?
És complicat de resoldre breument, però crec que amb la consciència de valorar el que tenim i treure’n un rendiment social. TambĂ© saber quin Ă©s el nostre potencial i no perdre’l, però Ă©s sobretot això: saber què som i què tenim i treure’n un rendiment, en molts sentits. És bĂ sic, i mĂ©s ara, en una situaciĂł de desĂ nim que sembla que s’estĂ  apoderant de la ciutat i de la gent. És una mica trist, perquè mirar-se els mals però no fer res per solucionar-los, no serveix. I això Ă©s precisament el que volem fer a l’Institut d’Estudis Empordanesos, no estar-nos sempre queixant, sinĂł buscant solucions.

Quina serĂ  la temĂ tica dels Annals 2021?
Els Annals sempre tĂ© la part de dossier dedicat a un tema concret i per aquest motiu hem estat pensant treballar el tema de les pandèmies al llarg de la història. És una novetat que dic ara i potser al final no podrĂ  ser, però la idea inicial Ă©s aquesta. Estem intentant trobar especialistes en aquest Ă mbit que ens permetin tenir una visiĂł mĂ©s Ă mplia i veure que el que estĂ  passant ara no Ă©s res nou, ja que aquĂ­ a l’EmpordĂ  se n’han patit altres, de pandèmies, al llarg de la història.

AquĂ­ l’Alt EmpordĂ  de patrimoni en tenim molt i en coneixem poc, Ă©s aixĂ­?
Tenim un patrimoni que no ens l’acabarem. SĂ­, queda molt per descobrir, però sovint hi ha un error que molts cometem i Ă©s el desfici per anar descobrint, descobrint i descobrint. Això no Ă©s suficient, la feina que queda desprĂ©s d’un descobriment arqueològic Ă©s molt mĂ©s gran que el que el mateix descobriment representa. Llavors queda l’estudi, la investigaciĂł paral·lela, la preservaciĂł, la conservaciĂł i la difusiĂł de tot aquest patrimoni descobert i Ă©s aquĂ­ on Ă©s mĂ©s complex treballar. La part d’excavaciĂł pot durar setmanes o mesos però la feina que queda pot ser d’anys. Per tant, tenim molt patrimoni que no ens hem d’acabar nosaltres perquè darrere nostre venen generacions que poden no nomĂ©s millorar una recerca sinĂł oferir altres mètodes d’investigaciĂł, d’estudi o de moltes altres coses que ens faran avançar. Ara no cal cremar tot el que tenim.

Podria dir-me alguna xifra orientativa del que hi ha descobert actualment?
Hi ha monuments que ja estan mĂ©s esgotats, ja sigui perquè s’hi ha invertit mĂ©s o sĂłn mĂ©s petits, per tant, s’han pogut acabar mĂ©s fĂ cilment; en l’Ă mbit de la comarca no m’atreveixo a dir una xifra concreta, però devem estar sobre el 20-25%, com a molt, del que estĂ  ben descobert, ben estudiat i ben difĂłs.

Com ha afectat la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 al sector de la recerca i la investigació cultural?
Penso que l’afectaciĂł encara no ha arribat i vindrĂ  mĂ©s endavant. Hi havia molts projectes d’obra pĂşblica, que comporten una part de recerca arqueològica perquè afecta un subsòl que pot tenir restes, que estaven en marxa i s’han hagut d’aturar. SĂ­ que hi ha hagut baixada de feina però moltes altres feines s’han alentit o ha costat de gestionar, però penso que el mĂ©s greu encara ha de venir i dependrĂ  molt de la capacitat econòmica de tothom per poder invertir en projectes de recerca, ja sabem que hi ha qui considera que la cultura no Ă©s prioritĂ ria i pot ser que el sector quedi mĂ©s afectat en un termini de temps breu.

En què està treballant actualment Anna Maria Puig?
Ara tenim petits projectes d’obres que s’han de tancar, i a Vilabertran hem acabat la consolidaciĂł d’uns murs de la terrassa que amb les pluges fortes del 2018 es van desmuntar i s’han netejat, consolidat i ha quedat francament bonic. I a Sant Pere de Roda hem d’anar-hi tambĂ© a consolidar uns murs que van caure per les pluges, per això dic que sĂłn petites coses. El projecte mĂ©s gran que portem des de l’Institut d’Estudis Empordanesos culminarĂ  el 2021 i Ă©s el projecte de recerca que estem fent al voltant de la BasĂ­lica de Santa Maria de CastellĂł. És el mĂ©s gran que tenim entre mans i el dirigeix l’IEE, amb diferents col·laboradors que ens ajuden a tirar endavant el projecte, però la investigaciĂł principal es fa des de l’Institut i Ă©s la primera vegada, al llarg de la seva història, que hem aconseguit encapçalar un projecte de recerca arqueològica. Ens complau molt perquè als nostres objectius hi ha la recerca però mai havĂ­em engegat un projecte d’intervenciĂł arqueològica.

Foto: Manel Casanovas

En què es basa el projecte de la BasĂ­lica de CastellĂł d’EmpĂşries?
Parteix d’uns coneixements previs, Ă©s a dir, d’uns treballs arqueològics que s’havien fet anteriorment. A travĂ©s d’aquestes excavacions preventives tenĂ­em la certesa que al subsol de l’actual BasĂ­lica i al seu voltant hi havia restes d’anteriors temples. Per tant, l’edifici gòtic que veiem ara estava fonamentat damunt de temples del romĂ nic, preromĂ nic i potser fins i tot algun corrent mĂ©s antic que no sabĂ­em ben bĂ© què era. El que hem fet Ă©s incidir en aquestes fases prèvies a la construcciĂł de la BasĂ­lica i tambĂ© en la mateixa BasĂ­lica i tot el seu entorn per conèixer el moment i el paisatge en què es van assentar els primers pobladors medievals a CastellĂł. Això Ă©s el que treballem des de diferents camps, no nomĂ©s hi ha recerca arqueològica, tambĂ© tenim investigadors documentals que estan fent buidatge d’arxius, tenim especialistes que fan estudis complementaris de fauna i geològics, entre altres. Hi ha tot un equip important al voltant d’aquesta recerca per fer un estudi molt global. A mĂ©s a mĂ©s, aquest 2021 estem negociant amb el Bisbat de Girona per si ens deixa fer la darrera excavaciĂł dins de la BasĂ­lica i en funciĂł dels resultats, que sĂłn excel·lents els que hem obtingut fins ara, estem preparant un nou projecte de recerca encaminat pel quadrienni segĂĽent, 2022-2025 i allargar-lo quatre anys mĂ©s. Hi ha molt a fer i no nomĂ©s al subsol, eh? Ens interessa l’estructura de la BasĂ­lica, l’evoluciĂł de la construcciĂł, fins i tot estem avaluant les patologies que tĂ© aquest edifici, que n’hi ha i sĂłn greus. I arrel dels treballs arqueològics hem vist detalls que ens fan entendre que hi ha un problema estructural molt antic que provoca problemes a l’edifici per trobar-hi solucions.

Què és el més curiós que ha descobert?
A vegades em pregunten què Ă©s el mĂ©s valuĂłs que he trobat i penso que el mĂ©s valuĂłs Ă©s el que he anat assolint amb diferents fites que sĂłn culminacions de recerca constant i tossuda. Una fita molt important va ser trobar, per exemple, el Castell dels Comtes d’EmpĂşries, a CastellĂł. No sĂłn grans troballes d’aspecte monumental, sinĂł de gran contingut històric, la meva tesi se centra en la Roses grega i localitzar la muralla i poder reconèixer la topografia original de l’assentament grec ha estat una fita important. Poder certificar que CastellĂł d’EmpĂşries tĂ© un passat remot al segle VIII, que fins ara no ho havia vist ningĂş, per mi sĂłn les troballes importants. TambĂ© vaig trobar les monedes de Sant Pere de Rodes, el tresor de monedes d’or, però no Ă©s el primer que em posarĂ© a la boca, hi ha altres fites de recerca que sĂłn les que em motiven a seguir treballant.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li