Àngel Posas: “Som més coneguts pel monestir que no pas pel forn romà, que és únic al nostre territori”

0
1202

El batlle de Sant Miquel de Fluvià és d’aquells que es passeja pel poble i parla amb els veïns i veïnes per saber què hi manca o què cal solucionar. Avui el poble està ben dotat pel que fa a serveis i l’únic que falta és comerç. En aquesta entrevista l’alcalde Àngel Posas destaca els punts d’interès de Sant Miquel de Fluvià, alguns de molt desconeguts, i desgrana quin ha de ser el futur del municipi


 

Com definiria Sant Miquel de Fluvià?
Doncs diria que Sant Miquel de Fluvià és un poble típic de l’Empordà. El definiria com un poble tranquil i que tenim la gran sort de tenir un monestir del segle XI, que en el seu moment va ser molt important i ara s’està intentant posar en valor a través de visites guiades; ens agradaria que la gent vingués a conèixer el monument perquè quan venen s’emporten una sorpresa.

Es coneix poc que aquí hi ha aquest complex patrimonial tan potent. Per què?
Sempre dic que si Sant Miquel es veiés més des de la carretera, seria més conegut.

Això fa que sigui un poble molt tranquil.
Sí, és un poble on intentem tenir tots els serveis que tenen pobles més grans i cal mantenir-los i ampliar-los quan es pugui.

Quins altres espais d’interès destacaria?
Som més coneguts pel monestir, que té la seva importància, però de monestirs romànics n’hi ha més, i en canvi tenim un forn romà del segle I dC que és únic al territori i no és tan conegut, però és un dels elements que volem posar en valor. Estem estudiant amb la Diputació de Girona fer-hi una restauració per fer-ho més atractiu al visitant. El forn es va descobrir fent els fonaments d’una paret i s’ha d’agrair que es conservés, pels anys que eren.

A banda d’història, Sant Miquel també té patrimoni de natura.
Tenim el riu Fluvià i recentment havíem recuperat un espai molt atractiu per anar a banyar amb la mainada, però malauradament el temporal Glòria ens ho ha destrossat tot, i la veritat és que ara no és tan atractiu. I ara s’està treballant amb el Consell Comarcal per fer un carril bici al llarg de tot el riu Fluvià, des de la Garrotxa als Aiguamolls de l’Empordà.

Hi ha un altre punt que per a nosaltres és important, que és la font, molts hi anem a buscar l’aigua i és la clau de l’emplaçament del monestir perquè el van fer aquí pel punt d’aigua proper que hi havia. Per això dic que és la clau de l’emplaçament.

Com a alcalde de Sant Miquel, què en destacaria dels projectes fets?
Pel que fa al monestir en destaco sobretot la recuperació del claustre, hi hem treballat del 2010 al 2021 i ara podem dir que s’ha acabat. Li ha donat un tomb a l’equipament i el que més m’agrada és que la gent del poble se n’enorgulleix. Encara hi ha molts projectes per tirar endavant i hem d’agrair a la Diputació de Girona que hi va creure i no ens ha abandonat fins a acabar l’obra.

Ara a l’estiu es fan visites guiades.
Sí, començarem dijous que ve i són visites guiades convencionals per descobrir el monestir, l’entorn, el forn i la font. I com a novetat aquest any tindrem visites teatralitzades.

Cap on camina el poble?
Doncs cap a intentar mantenir els serveis, millorar-los i la idea que tenim és fer un centre de visitants per explicar la història i totes les troballes que s’han fet. Tenim una finca davant de l’església i la idea és comprar-ho i fer-hi un punt d’informació per visitant.


  • Pots consultar l’Hora del Poble de Sant Miquel de Fluvià, aquí

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li