Anellant pollets de cigonya blanca

0
920

A l parc del castell de Peralada, avui dia, hi habiten uns 60 exemplars de cigonya blanca (Ciconia ciconia), que representen una de les comunitats més importants de Catalunya d’aquesta espectacular au i que són prova de la bona salut ambiental d’aquest espai, en concret, i del territori empordanès, en general. Són unes dades magnífiques, si tenim en compte que havien desaparegut del tot. L’any 1996, gràcies a la sensibilitat dels propietaris del recinte, la família Suqué-Mateu, i amb la col·laboració del llavors director del parc dels aiguamolls de l’Empordà i expert ornitòleg, Jordi Sargatal, van arribar-hi les primeres cries _30 exemplars_ , que van passar dos anys en captivitat, i des de llavors el nombre de parelles no ha parat de créixer fins arribar a consolidar totalment la colònia, que acostuma a rondar les 30 parelles d’aquesta au.
En aquest context, el 2011 es van iniciar les jornades escolars d’anellament de pollets de cigonya, que van fer possible que durant tot el matí de divendres més de 600 alumnes de primària procedents de 13 escoles de la comarca participessin en aquesta activitat de caràcter pedagògic, inclosa en els actes de la Setmana de la Natura.
Durant la jornada, els escolars, d’entre 3 i 12 anys, van presenciar, amb les indicacions dels ornitòlegs Jordi Sargatal i Oriol Clarabuch, i de Jaume Bosch, conservador del parc, el procés d’anellament de les cries de cigonya blanca que han nascut aquesta primavera, que només tenen un mes i hauran d’esperar uns 30 dies més per començar a volar. L’anellament consisteix en la col·locació de dues anelles a cada cria: una anella d’alumini del Departament de Medi Ambient i una anella blanca distintiva de l’indret on s’anellen.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li