Amb tradiciĂł de cultura i llibertat

0
1313

El pregoner, Ventura Pons, va lloar el caràcter de la ciutat i va fer un repàs als fets històrics més rellevants


El director de cinema Ventura Pons s’ha convertit en una de les personalitats rellevants que també deixa empremta a Figueres. És per això que l’alcaldessa, Marta Felip, li va encarregar el pregó d’aquest any de les Fires i Festes de la Santa Creu. Ventura Pons va fer un discurs de set minuts durant el qual va parlar de Figueres com a «terra de pas» i per tant, «on tothom que hi arriba ens enriqueix». El cineasta va aprofitar aquest argument per elogiar la ciutat per la seva tradició de «cultura i llibertat» i a la part final va fer una defensa aferrissada del procés independentista. El pregó va acabar amb el poema d’Ester Xargay, Proclama de llibertat.

Tot i l’accent reivindicatiu del pregó, el director de Miss Dalí i impulsor de la reobertura del cinema Las Vegas també es va centrar en fets històrics significatius de la ciutat. Es va referir als primers assentaments al castell de Sant Ferran, ara fa 2.700 anys. Va fer esment als romans, als sarraïns i al rei Jaume I, que va declarar Figueres vila reial el 1267. De l’ampliació de les muralles de la ciutat va passar al Tractat dels Pirineus tot arribant al moment actual.

Pons va parlar dels seus lligams amb la ciutat per personatges figuerencs que ha conegut. Va començar amb Salvador Dalí, també va anomenar Josefina Cusí i Josep Pallach. D’aquest darrer va dir que «una altra cosa hauria estat el PSC amb Josep Pallach». El cineasta també va parlar d’altres figuerencs il·lustres que ha conegut, com l’escriptor i poeta Carles Fages de Climent, el director de cine Pere Portabella, l’exalcalde Santi Vila i finalment va mencionar «la gran alcaldessa Marta Felip».

ORGULLOSOS DE FIGUERES. Abans que Ventura Pons el parlament oficial des de la balconada de l’Ajuntament el va obrir l’alcaldessa, Marta Felip, que va fer una crida a l’orgull figuerenc. Felip va recordar que les Fires i Festes de la Santa Creu «ens donen aquell punt d’orgull que tenim a dins tots els figuerencs», però va demanar que aquest sentiment sigui present tot l’any.


Marta Felip va donar les gràcies a Ventura Pons per la seva contribució a projectar l’Empordà al món i també per «les iniciatives culturals i cinematogràfiques que has iniciat a la ciutat» en referència a la reobertura del cinema Las Vegas.

El discurs de Marta Felip també va fer menció a l’exposició inaugurada «Els Dalí de Figueres. La família, l’Empordà i l’art». L’alcaldessa va recomanar visitar la mostra que posa al descobert «la complexitat dels Dalí i les seves relacions». L’alcaldessa també va tenir agraïments per les 80 entitats de la ciutat sense les quals no seria possible organitzar més de 200 activitats per les Fires i Festes de la Santa Creu. També va haver-hi menció pel centenari de l’aprovació del projecte del Parc Bosc i per un altre aniversari de cent anys, el del monument de Narcís Monturiol.

Abans dels pregons van desfilar els gegants i gegantons -lluint llaços grocs- i també hi havia els capgrossos i els Ministrers de Figueres. Els llaços grocs i en especial el contingut del pregó no han agradat al grup municipal de Ciutadans a l’Ajuntament, que ha qualificat el discurs d’excloent. Els regidors taronges de Figueres van decidir no estar presents a la balconada de l’Ajuntament durant el pregó.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li