Alzheimer i grans dosis d’humor

0
1539

Es tracta d’un recull d’imatges que el fotĂČgraf amateur Jordi Gallego va fer a la seva mare, afectada per la malaltia


 

Una exposiciĂł sobre l’Alzheimer que trenca esquemes. Mostra, a travĂ©s de fotografies, com prendre’s aquesta malaltia amb sensibilitat, filosofia i humor. Les imatges, que es poden veure des del 8 de juny fins al 19 d’agost a Casa EmpordĂ , sĂłn de Jordi Gallego; i la protagonista, la seva mare, Dolors Caldas, afectada d’Alzheimer. Gallego reconeix que, quan van detectar la malaltia a la seva mare, la situaciĂł el va superar i va començar a retratar-la per abstreure’s. La decisiĂł, segons afirma, va ser un encert: «La sorpresa va ser meva quan vaig poder comprovar que a mĂ©s de servir-me per distreure’m a ella tambĂ© li servia per passar una bona estona. Es va convertir en una terĂ pia», escriu.

TRES PARTS EXPOSITIVES. «MemĂČria d’un repte. Fotografia vs Alzheimer» consisteix en una seixantena de fotos i tres parts diferenciades. En una es descriu la malaltia amb imatges i comentaris de psicĂČlogues. En una altra, es dona a conĂšixer el repte de Gallego, que va fotografiar la seva mare cada dia durant un any i va penjar les seves creacions a la plataforma digital 500x.com i va rebre mĂ©s d’1.300.000 visites. A la darrera part hi ha dotze col·leccions, de tres imatges cadascuna, sobre temes quotidians, amb quĂš va guanyar una beca dels Amics de la Fotografia de Torroella de MontgrĂ­. Les obres, que inclouen tambĂ© muntatges i retocs, sĂłn divertides i amb un punt surrealista. En una apareix la protagonista, guarnida per anar a pescar: equipada amb una canya i tots els utensilis i, desprĂ©s, pescant un pop a la banyera, que s’acaba menjant amb forquilla i ganivet a la cuina. En altres, surt disfressada amb una perruca de Carnaval, prenent un refresc arran de mar i celebrant la nit de Sant Joan al costat d’una foguera i la victĂČria del Barça en un bar. Contemplant de prop un dinosaure o pintant la lluna des d’un terrat.

REIVINDICACIONS. «Com aconseguir que els cuidadors i els malalts gaudeixin del temps que els queda plegats Ă©s un dels nostres missatges. S’ha de cantar, ballar, parlar. Gaudir de petits plaers, com menjar un gelat», assenyalen NĂșria Juanola i Teresa Figueres, la psicĂČloga i la presidenta de l’AssociaciĂł de Malalts d’Alzheimer i Afectats de Figueres, respectivament. Afegeixen que, amb el treball de Gallego s’escapcen prejudicis: «A molta gent li cau el mĂłn a sobre quan es diagnostica un cas, perĂČ res acaba. Es poden buscar recursos». Figueres i Juanola tambĂ© reivindiquen que, la majoria de vegades, les persones cuidadores sĂłn dones: «En aquest cas, Ă©s Jordi Gallego. EstĂ  bĂ© que es visualitzi l’home com a cuidador», conclouen.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li