Altem, Creu de Sant Jordi solidària

0
1222

Màxim reconeixement a la fundació figuerenca que es dedica a vetllar per les persones amb discapacitat


 

L’any 1966 un grup de pares figuerencs que tenien fills amb deficiències intel·lectuals van fer diverses trobades amb l’objectiu de tirar endavant alguna fórmula per atendre el seu desenvolupament educatiu i social. No feia ni dos anys que el Ministeri d’Ensenyament espanyol havia regulat per primera vegada l’educació especial. Ni a Figueres ni a la resta de la comarca hi havia cap centre que els pogués atendre. Això creava a totes les famílies afectades un greu problema perquè els fills, en general, quedaven reclosos a casa sota l’atenció única i exclusiva de la família i evidentment, amb nombroses mancances pedagògiques i tota la problemàtica personal que això comportava.

No va ser fins al mes de març del 1968 quan es va constituir oficialment l’associació Altem–Protectora dels Subnormals de Figueres i Comarca. Aquesta va ser la seva denominació oficial. La paraula subnormals, avui desterrada del nostre vocabulari, era fruit de l’època. L’Altem va començar com una entitat integrada per set pares de nois discapacitats i amb un objectiu urgent de construir una escola d’educació especial.

Dijous passat el Govern de la Generalitat va concedir la Creu de Sant Jordi a 28 personalitats i 15 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. Entre aquestes hi havia la Fundació i Altem i el musicòleg escalenc Lluís Albert. La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.

ELS ORÍGENS D’ALTEM. L’Associació Altem va fixar, entre els seus objectius, protegir, vetllar, adequar i resoldre el present i futur dels disminuïts en les diferents etapes de la seva vida, fos quin fos el seu grau de disminució, procurant integrar-los en la societat. L’escola d’educació especial es va anar consolidant i el 1983 l’associació Altem va decidir donar un nou impuls a les seves accions, i va comprar la finca de les Acàcies per instal·lar-hi els tallers ocupacionals i una residència. Els nens es feien grans i els pares que havien promogut l’entitat, també, i, lògicament, preocupats pel futur, van decidir fer aquest pas, que va suposar l’empenta definitiva a l’entitat.

És en aquest context que l’any 2000 l’entitat va passar a convertir-se en fundació, una figura administrativa que permetia afrontar amb més garanties el futur. Actualment, la Fundació Altem és una entitat sense afany de lucre que es dedica a l’atenció de les persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental i altres col·lectius amb risc de l’Alt Empordà. Ha esdevingut una de les entitats de referència al sector d’atenció a les persones amb discapacitat. Al llarg d’aquests setze anys la Fundació ha fet un gran salt qualitatiu i quantitatiu, ha obert nous serveis i actualment atenen a uns 600 usuaris amb necessitats de suport de tota la comarca de l’Alt Empordà, en els diferents serveis residencials, llars, centres de dia i llars-residències.

És la tercera empresa a la ciutat de Figueres i dona feina a més de 250 persones, més d’un centenar de les quals tenen discapacitats psíquiques o malalties mentals. Treballen en les empreses de serveis (càtering, bugaderia, neteges, jardineria, forestals, desbrossament de carreteres, residus, etc.) o en altres empreses i administracions. En aquest temps han obtingut les corresponents certificacions de gestió de la qualitat ISO. L’Ajuntament de Figueres li va concedir la Fulla de Figuera de Plata.

UN ESCALENC GUARDONAT. Al costat de la Creu de Sant Jordi per a la Fundació Alterm, dijous passat també es va lliurar el guardó a Lluís Albert i Rivas, musicòleg, compositor i estudiós de l’obra de Caterina Albert (Víctor Català). La Generalitat ha reconegut «la seva valuosa contribució a la cultura musical i literària del país, que s’expressa, entre d’altres, a través de l’estudi, la composició i la divulgació de la sardana i de la música de cobla». És deixeble directe de Joaquim Serra, de qui va actualitzar el cèlebre Tractat d’instrumentació per a cobla. Nebot i fillol de Caterina Albert, és fundador i dipositari del Museu-Arxiu Víctor Català i ha contribuït molt notablement a la difusió de la bibliografia de l’escriptora. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li