Alliberen dues òlibes per protegir els cultius ecològics

0
828

La iniciativa consisteix a deixar en llibertat espècies concretes, que intervenen en la cadena alimentària i que serveixen per controlar la proliferació de plagues que poden danyar els cultius


 

El Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà ha alliberat dos pollets d’òliba a la finca del Gran Cortal, al terme de Sant Pere Pescador. L’actuació, que s’ha fet en col·laboració amb el Departament d’Agricultura, forma part d’una prova pilot que la Generalitat té en marxa per potenciar la gestió integrada de plagues en producció ecològica i integrada.

La iniciativa consisteix a deixar en llibertat espècies concretes, que intervenen en la cadena alimentària i que serveixen per controlar la proliferació de plagues que poden danyar els cultius. Les òlibes, que han nascut en captivitat al Centre de Fauna de Vallcalent (Lleida), s’alimenten de talpons i ratolins, i eviten l’ús de pesticides i productes químics. Aquest és el segon alliberament que es fa en el marc d’aquest projecte. L’any passat a la finca Mas Badia, a la Tallada d’Empordà, es va col·locar una caixa-niu amb tres pollets.

La introducció dels ocells es fa amb la tècnica de l’alliberament assistit (hacking), que consisteix en una posada en llibertat assistida i a col·locar caixes-niu en diversos punts. Així els animals es poden adaptar progressivament al nou medi, perquè durant les primeres setmanes disposen sempre d’aliment al niu, proporcionat pels cuidadors.

El mètode s’empra amb diverses espècies d’ocells a més de l’òliba, com ara el xoriguer petit, el xoriguer gros o el mussol. Concretament, pel que fa a òlibes, el 2017 la Generalitat en va reintroduir 100 en 32 hackings dins del programa de conservació de l’espècie i amb el suport del centre de fauna del Departament de Territori i el Centre de Comadoca, a Santa Maria de Merlès.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li