Alguns pagesos de la Rubina han d’anar a la cooperativa a buscar aigua potable

0
1193

L’escassetat de pluges i el sabotatge de l’actuació feta per l’Ajuntament han agreujat la salinització del Rec del Molí


Les poques pluges que han caigut aquest estiu i el sabotatge d’una actuació que l’Ajuntament de Castelló d’Empúries havia fet l’any passat al rec del Molí han agreujat el problema de salinització que ha patit històricament el canal de reg. Així ho va relatar el regidor de Sostenibilitat, Medi Ambient, Pagesia i Món Rural, Joan Basí, durant el ple ordinari que es va fer la setmana passada. Ho va explicar a instàncies d’una pregunta que li va fer el regidor de Cs Samuel Menacho.

Menacho va demanar si s’havien fet obres al rec del Molí, per denunciar que hi ha zones d’Empuriabrava, sobretot de la Rubina, que pateixen la falta d’aigua potable. Això ha provocat la mort d’alguns cultius, i aquest estiu s’ha arribat a l’extrem que alguns propietaris amb animals han hagut d’anar a la cooperativa a buscar aigua per donar-los-en.

Basí va admetre la situació, i va explicar que precisament per intentar revertir aquesta situació l’any passat es van refer les comportes per evitar que l’aigua de mar entrés cap a les portes de la Rubina, però «l’actuació es va malmetre, perquè algú ho va sabotejar». Ara l’Ajuntament està pendent de fer-hi una altra inversió i aplicar-hi algun mecanisme de més llarga durada, però aquest estiu no s’hi ha pogut fer res. «Ens hem trobat que ha sigut molt sec, el cabal era molt baix, a l’aigua li ha costat molt d’arribar i, quan ha arribat, era l’època de regar els camps de cultiu i no acabava d’arribar allà on havia d’arribar», va explicar el regidor.

MUNICIPALITZACIÓ DE LES AIGÜES. Precisament un dels punts de l’ordre del dia del ple estava relacionat amb les aigües: la corporació va començar els tràmits legals per municipalitzar els serveis d’aigua i sanejament, clavegueram i fosses sèptiques d’Empuriabrava. Concretament, es va aprovar la comunicació de la finalització dels contractes vigents, i l’inici de l’expedient per canviar la forma de gestió. La idea és que se’n faci càrrec Castelló 2000 SA. «La voluntat és que dels serveis públics, quants més n’hi hagi de gestió municipal, millor», va explicar l’alcalde, Salvi Güell, que va afegir: «Nosaltres entenem que aquest servei el pot assumir el propi Ajuntament».

El mateix ple va nomenar una comissió per consensuar tots els tràmits que es considerin oportuns, i es treballa amb un termini aproximat de 9 mesos per fer tots els canvis, tot i que no es descarta una pròrroga temporal.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li