Alerta per ‘una violència mai vista’ entre bandes dedicades al cultiu de marihuana

0
2068

El 2020 es van comissar 23.000 plantes de droga a l’Àrea Bàsica Policial de Figueres i durant el 2021 ja en són 70.000


No és cap novetat que el cultiu de marihuana és un dels principals fronts d’actuació dels Mossos d’Esquadra. Però allò que preocupa darrerament i, que s’ha incrementat amb la pandèmia, és «una violència mai vista» entre les bandes que es dediquen a cultivar la droga a les comarques gironines. Ho advertia la setmana passada el cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan, durant el Dia de les Esquadres.

Els comandaments policials alerten que fa mesos que les plantacions proliferen arreu del territori i «la proximitat amb la frontera» fa que la demarcació sigui un focus d’atracció per a aquests grups. A més «la forma de guanyar diners és ràpida». Segons detallava el comissari Milan, aquestes bandes estan «guanyant presència» i destaquen per ser de diferents nacionalitats. Tot i això, els encarregats de tenir cura de les plantacions solen procedir de països de l’Est, i sobretot són albanesos. Aquests «jardiners» sovint van armats i posen trampes a les plantacions per foragitar les bandes rivals. L’advertiment llançat per la policia és que cal eradicar-ne la implantació, i per això demanen canvis perquè «el marc normatiu actual no és suficient». En definitiva, els Mossos reclamen als polítics que reconeguin la «producció de marihuana com un problema» arreu del país que cal atacar. A més, s’insta a modificar la gestió dels comisos de droga per evitar que aquesta s’acumuli a les comissaries. En aquest sentit, el cap de la regió policial subratllava que «cal facilitar la destrucció immediata de la marihuana i les detencions».

LES XIFRES. Entre el gener i el setembre d’aquest any els Mossos han desmantellat fins a 128 plantacions de marihuana a les comarques gironines i han detingut 174 persones per delictes contra la salut pública.

Pel que fa a dades de l’Àrea Bàsica Policial de Figueres, l’any 2020 es van realitzar fins a 32 entrades i perquisicions en domicilis, 46 detencions per cultiu de marihuana i el comís de més 23.000 plantes. En el que portem d’any 2021 ja s’han superat aquestes xifres, i el total de plantes de marihuana comissades són més de 70.000. Davant de tot això, i paral·lelament, les autoritats policials també estan detectant problemàtiques relacionades amb el tràfic d’estupefaents i amb les plantacions industrials de cànem.

RECONEIXEMENT. El Dia de les Esquadres se celebra de manera descentralitzada a cada comissaria (Àrea Bàsica Policial). Així ho van fer la setmana passada l’ABP de Roses i a la de Figueres. D’altra banda, dimarts també se celebrava a Girona l’acte de les Esquadres per a tots els serveis policials que conformen la Regió Policial. Aquests actes tenen l’objectiu de reconèixer la tasca que realitzen els mossos i mosses diàriament. Enguany, hi ha hagut 18 felicitacions a l’Àrea Bàsica Policial de Roses i 34 a l’Àrea de Figueres. En el cas de les actuacions meritòries, destaca el reconeixement a una parella d’agents de la comissaria de Roses que va rescatar sana i estàlvia una conductora a Castelló d’Empúries el 23 d’abril de l’any passat. El turisme va patir una sortida de via amb bolcada i va quedar atrapat dins una bassa d’aigua.

A l’acte de les Esquadres també es va condecorar el fins ara cap de la Policia Local de Castelló d’Empúries, Antonio Pérez, per la seva trajectòria professional.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li