Alerta pel mal estat dels estanys temporanis, una joia natural a preservar

0
1113

La Universitat de Vic crea el primer inventari de basses mediterrànies, que n’inclou una trentena de l’Alt Empordà


Acostumen a ser de petites dimensions i poden passar desapercebuts. Són els estanys temporanis mediterranis, que tenen un valor natural molt important i que estan considerats per la Unió Europea hàbitats prioritaris a conservar per la seva elevada biodiversitat i la singularitat d’algunes de les espècies que hi viuen. El grup de recerca en Ecologia Aquàtica (GEA) de la Universitat de Vic (UVic-UCC) ha creat el primer inventari d’aquestes basses a Catalunya. Del centenar d’ecosistemes estudiats, n’hi ha una trentena localitzats a l’Alt Empordà.

L’inventari és d’accés lliure i en format web i s’ha creat en el marc d’un projecte amb col·laboració amb la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i d’especialistes de la Universitat de Girona. Al web estanystemporanis.org s’hi poden trobar estanys des dels peus de l’Albera _a la nostra comarca_ fins a les muntanyes del Perelló, al Baix Ebre, passant pels secans de Lleida i els estanys de la Baixa Tordera, a la comarca del Maresme. En aquest treball es mostra la localització dels estanys i, en els casos que ha estat possible, informació sobre la seva fauna i flora protegida i l’estat de conservació i el règim de protecció. Malauradament, es detecta que un 40% d’aquestes basses es troba en mal estat de conservació. L’investigador Jordi Compte, que ha participat en el projecte, assegura que «el 40% dels estanys tenen un estat mediocre i no arriben als nivells de qualitat demanats per la Unió Europea». De l’inventari elaborat, només el 53% dels estanys tenen informació del seu estat actual i, segons Compte, «això fa que sovint siguin poc reconeguts pels responsables polítics i gestors». D’altra banda, la professora Sandra Brucet, que ha liderat el projecte, explica que les directives europees estableixen que l’estat de conservació d’aquests ecosistemes hauria de ser entre bo i molt bo «però la manca de coneixement fa impossible complir les normatives».

UN PÈL D’OPTIMISME. Tot i les greus amenaces que pateixen els estanys temporanis mediterranis, el 58% dels inventariats estan actualment protegits o tenen alguna forma de gestió. Molts estan catalogats dins la Xarxa Natura 2000 o la dels Espais Naturals d’Interès Natural, o bé formen part de parcs o paratges naturals com ara les basses de l’Albera o la platja d’Espolla (Pla de l’Estany). En alguns casos, tot i no estar en zones protegides, tenen la conservació garantida pels acords de custòdia amb els propietaris.

Amb l’anàlisi dels 100 estanys s’han trobat cites de 90 espècies protegides. Entre aquestes referències hi ha ocells aquàtics, plantes, amfibis i rèptils i el crustaci característic d’aquests ecosistemes, el Triops o tortugueta.

ALT EMPORDÀ. A la comarca hi ha accions per conèixer aquestes basses i gaudir-ne. En trobem més d’una dotzena a Sant Climent Sescebes; unes 5 a Cantallops; dues a Espolla; l’estany Gran de Canadal, a la Jonquera; la bassa de Cap Gros, al Port de la Selva, i sis estan situades al cap de Creus. Totes, joies a preservar.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li