Albanyà tindrà l’observatori astronòmic més gran de les comarques gironines

0
5035

La zona aspira a convertir-se en el primer parc internacional de cel fosc de tot l’Estat amb el reconeixement de la IDA


El municipi d’Albanyà es prepara per acollir l’observatori astronòmic més important de la demarcació de Girona. La instal·lació ja s’ha començat a construir al càmping Bassegoda Park. El seu director, Pere Guerra, explica que “els materials estan arribant i només caldrà fer el muntatge”. Guerra afegeix: “Les estructures són prefabricades i en un parell de mesos ho podrem tenir enllestit per fer la inauguració oficial l’1 de juliol”.

A part del gran esdeveniment que s’hi prepara per donar a conèixer l’observatori, en aquestes dates també s’hauria de coincidir amb un altre motiu de celebració. S’espera que Albanyà aconsegueixi el reconeixement de la International Dark Sky Association (IDA) i sigui declarat el primer parc internacional de cel fosc de tot l’Estat. Actualment s’està en el procés d’avaluació de la candidatura i a mitjan juny s’anunciarà el resultat. Guerra diu que s’han assegurat que la documentació estés “molt ben complimentada i detallada fil per randa, de manera que tenim moltes probabilitats que ho acceptin”. I és que el municipi té un dels cels més estrellats i lliures de contaminació lumínica de Catalunya, segons les dades de l’Earth Observation Group de la NOAA.

L’alcalde d’Albanyà, Joan Fàbregas, diu: “La mida modesta del nostre poble contrasta amb l’enorme riquesa natural i paisatgística del terme d’Albanyà, que gaudeix d’un dels cels foscos de característiques privilegiades pels estàndards de l’Europa occidental. Aquest fet ens ha portat a potenciar l’astroturisme perquè el municipi d’Albanyà en sigui un referent”.

Tant el poble com el càmping s’han encarregat de reformar recentment el sistema d’enllumenat nocturn per protegir i preservar les qualitats privilegiades del cel nocturn albanyenc.

Reconeixements internacionals

La International Dark Sky Association (IDA) és una fundació nord-americana sense ànim de lucre a favor del cel nocturn sense contaminació lumínica. En aquest aspecte és una de les institucions més prestigioses del món. Els seus parcs gaudeixen de nits estrellades excepcionals i d’un entorn nocturn especialment protegit des del punt de vista científic, natural i educacional. Si el reconeixement de la IDA arriba, tal com es preveu, aquest se sumaria a la distinció Starlight aconseguida pel càmping Bassegoda Park l’any 2015. L’acreditació està avalada per la Unesco dins el programa MaB (Home i Biosfera) i es desenvolupa des de la seu de la fundació a les Canàries.

El Bassegoda Park s’està convertint en un punt atractiu per als astrònoms amateurs que volen gaudir del turisme rural i familiar. Relacionat amb això, durant els mesos de primavera, estiu i tardor es fan diverses activitats dirigides.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li