Aires de llibertat a l’Hotel de les 6 Reixes

0
1032

La redacciĂł d’HORA NOVA comparteix un intercanvi d’experiències amb un grup de presos del Puig de les Basses de Figueres


 

«Hola, bon dia! I benvinguts al programa Con la música a otra parte. Ja que el programa número 34 tractarà de la revetlla de Sant Joan, i que aquí tenim a uns amics de l’Hora Nova, vull aprofitar perquè ells em facin demandes de música de revetlles de Sant Joan, de música petarda».

Pot semblar l’escaleta d’un espai televisiu o radiofònic com qualsevol altre. I ho és, un espai radiofònic; però no com qualsevol altre. Amb aquestes paraules comencen els minuts musicals de la propera edició del Palabras al viento, un magazín d’àudio que publica mensualment un grup d’interns del centre penitenciari del Puig de les Basses. Es tracta d’unes càpsules que preparen, graven i editen els mateixos presos _en el marc d’una de les activitats que poden fer 3 hores per setmana_, i que després s’uneixen per configurar un programa d’uns 20 minuts que es pot escoltar per internet. I un equip d’HORA NOVA ha entrat a la presó per viure l’activitat de primera mà.

En Sergio, que Ă©s qui porta el vessant musical, ens explica que el magazĂ­n inclou diverses parts: «Cada un tĂ© una secciĂł: un de mĂşsica, un altre de viatges… I aquĂ­ cada mes les gravem, les netegem, les muntem…». Per posar-nos en context, un altre locutor, en Guti, diu que «aquĂ­ el primer que fem Ă©s aprendre, almenys jo, que d’ordinadors no en tenia ni idea! I tambĂ© alliberar-nos una mica. Perquè els primers dies costa, a mi no em sortia ni una paraula, però desprĂ©s ja et van ensenyant com escriure un article, com es fa per enregistrar-lo…».

En Javi, que Ă©s un altre dels participants, afegeix: «És agradable veure la feina que s’ha fet. És una motivaciĂł i en treus alguna cosa productiva. Perquè a classe, per exemple, jo nomĂ©s em quedo assegut i deixo que el professor parli…». Una funciĂł integradora que corrobora la Marta, que Ă©s la monitora d’audiovisuals: «Crec que Ă©s una bona manera d’introduir-se a les TIC. En Guti recordava que quan va arribar veia un ordinador i no sabia com agafar-lo. I el fet de començar-ho a sentir en els teus companys, i desprĂ©s formar part de l’equip, t’ajuda a agafar-t’ho amb mĂ©s ganes», explica. I l’Eli, que Ă©s l’educadora, afegeix: «Els sembla que no, però fan molta feina. Al final ells ho acaben fent tot i entreguen la secciĂł acabada. I jo això ho valoro molt».

El magazĂ­n es penja cada mes a un blog que depèn de la Generalitat (www.alfadigital.info) i que admet comentaris. De fet, Ă©s l’única plataforma a travĂ©s de la qual els interns es poden comunicar amb l’exterior. «Això enganxa», admet la Marta, que exemplifica que «en Xabi, per exemple, cada mes avisa a la famĂ­lia que ha de sortir. Ells hi deixen comentaris, i nosaltres des d’aquĂ­ els podem contestar». I el mateix Xabi explica que li fa molta il·lusiĂł llegir les opinions externes. Ell porta la secciĂł SabĂ­as que…, que explica curiositats sobre les temĂ tiques entorn de les quals gira cada ediciĂł. «Hi busco coses mĂ©s curioses, i desprĂ©s hi vaig posant efectes sonors i musicals», explica.

I és que si alguna cosa tenen les càpsules, és que són molt amenes. A la que participem nosaltres, per exemple, acabem cantant la «música petarda» que ens ha demanat en Sergio. Entonem El toro enamorado de la luna, El tractor amarillo, La barbacoa o La bomba entre riures i aplaudiments, en un ambient alegre i amè que dista molt del clima que un podria pressuposar en una presó.


RÀDIO I PREMSA ENTRE REIXES. El Palabras al viento és només un dels tallers a què poden optar els interns del Puig de les Basses. Aquest en concret es fa al mòdul educatiu, però la majoria s’imparteixen a dins de cada mòdul. D’homes n’hi ha un total de set (amb capacitat per a un centenar de persones a cadascun), i cada un té unes característiques específiques. Per això l’equip de psicòlegs i educadors valora les necessitats en funció dels interns i hi ofereix unes activitats concretes.

A part de l’escola, la programació abasta diversos àmbits: des de les TIC fins als esports, passant per la cultura o el reforçament personal i psicològic, entre molts altres. En Guti i en Sergio, per exemple, també formen part de l’equip de redacció de La Bassa, una revista trimestral que s’edita íntegrament des de la presó, i que a part de distribuir-se pel centre també es penja al blog de la Generalitat.

Igual que el magazín, la publicació inclou diverses seccions que redacten i maqueten els interns que participen en l’activitat de Mitjans Escrits. A més, també donen cabuda a articles, opinions, poesies i textos variats que altres col·laboradors redacten des de les seves cel·les.

TERĂ€PIA. Paral·lelament, tambĂ© hi ha els programes de tractament fixats per l’equip, que ajuden els interns a gestionar autocontrol, emocions, educaciĂł afectiva sexual, toxicomanies… Els generals es fan a cada mòdul, i els mĂ©s importants i especĂ­fics (com per exemple els de preparaciĂł de permisos o violència) s’imparteixen al mòdul educatiu, que Ă©s un dels espais comuns on poden anar tots els presos (val a dir que per desplaçar-s’hi necessiten autoritzacions especĂ­fiques).

Generalment la decisió de participar o no a les activitats depèn dels interns, però tots s’hi solen apuntar de manera voluntària per tenir les hores ocupades. I és que els residents del Puig de les Basses s’hi han d’estar 24 hores. Alguns, com en Guti o en Sergio, treballen entre reixes (en el seu cas, fan jornades de 10 hores a la cafeteria). I els del mòdul 1 (que és precisament on estan ells) comencen a gaudir de permisos per sortir un o diversos dies.

Quan aquests permisos es consolidin, i l’AdministraciĂł vegi que els presos en fan un bon us, podran optar al que es coneix com a règim obert, que els permetrĂ  passar tot el dia a fora (sigui per treballar, buscar feina, estudiar…) i nomĂ©s dormir a la presĂł. Arribat aquest punt, però, s’hauran de traslladar al Centre Obert de Girona, que estĂ  habilitat especĂ­ficament per a aquest efecte. Aleshores, els aires que amb aquests tallers albiren des del que en Guti ha batejat com l’Hotel de les 6 Reixes deixaran de ser aires per convertir-se, ja, en llibertat.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz