Aire net

0
1730

Si l’any 2018 passarà a la història com l’any de la visibilització del moviment feminista i les polítiques d’igualtat, l’any 2019, sens dubte, serà l’any del triomf de la conscienciació sobre l’emergència climàtica. Aquests dos temes, la igualtat de gènere i la necessitat d’afrontar un canvi climàtic que ja tenim a sobre, semblen dues evidències, però el cert és que ha estat una lluita incansable aconseguir que estiguin presents a les nostres institucions amb la força necessària.

De fet, el cert és que encara queda molta feina a fer. El camí ja s’ha començat a obrir, però lògicament, cal caminar-lo. Aquesta feina correspon a totes les administracions. Evidentment, a les grans institucions internacionals i als estats, però també a les administracions més humils i més pròximes a la ciutadania, els ajuntaments, que tenen l’obligació d’actuar, dins les seves competències, amb la màxima voluntat.

L’escassetat de recursos i competències dels ajuntaments acostuma a ser una excusa de molts governs municipals per inhibir-se en aquests assumptes. Però quan hi ha voluntat, sempre es poden trobar les eines. Si resseguim les experiències municipals del nostre país, trobarem eines que perfectament es podrien aplicar al nostre poble, com ara la implantació de fanals solars, amb sensors per mesurar els nivells de contaminació; la introducció de clàusules mediambientals en els concursos públics, per tal de donar preferència a aquelles empreses ambientalment responsables, o la reforma de les ordenances de circulació per tal de tenir uns centres urbans que donin preferència a la mobilitat neta i tinguin un aire menys contaminat i uns espais més amables per a la ciutadania. Tot això són iniciatives que molts ajuntaments, realment compromesos, han implementat, fugint d’excuses de mal pagador i demostrant un ferm compromís amb la matèria.

Des del grup municipal republicà a l’Escala, fa anys que fem una feina constant per tal d’intentar introduir totes aquestes reivindicacions en un Ajuntament presidit per un govern que acostuma a demostrar poques ganes quan es tracta d’anar més enllà de la simple gestió del dia a dia dels temes ordinaris i una reticència important a innovar i a arriscar-se per ser pioner en temes com aquests.

Nosaltres, tot i això, intentem posar el nostre granet de sorra per aixecar una mica la mirada, i pensar no només en la setmana que ve, sinó en com serà el poble que deixarem a les properes generacions. Serà més just? Serà ambientalment sostenible? Serà més igualitari? Són preguntes que ens hem de respondre, i per les quals s’ha de treballar, encara que això impliqui sortir de la zona de confort.

Fer política pensant en valors i no només en quina és la solució més simple per a cada problema, certament és més complicat i feixuc. Però els moviments feminista i ecologista ens han ensenyat que és necessari i imprescindible. Per això hi estem compromesos. Per això seguirem treballant per aportar valors a tot arreu on tinguem influència. Perquè a vegades és necessari complicar-se una mica el present per garantir-se el millor futur possible.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li