Agraïment per les donacions d’obres

0
1171

La sala Oberta del Museu de l’Empordà aplega una seixantena d’obres amb l’exposició ‘Noves adquisicions (2015-2018)’


 

Cap de setmana d’inauguracions al Museu de l’EmpordĂ . Si dissabte, 26 de gener, s’obria «Ésser expropiat» a Casa EmpordĂ , el dia abans, el 25 de gener, es presentava «Noves adquisicions (2015-2018)» a la sala Oberta del Museu. Fins al 31 de març, s’exhibeixen seixanta obres de les cent vint que s’han adquirit els darrers quatre anys. El quadre que presideix la sala Ă©s un retrat de NarcĂ­s Monturiol, de qui enguany se celebra el bicentenari del seu naixement, pintat per Ramon MartĂ­ Alsina i comprat el 2016. Una escultura del desaparegut artista AdriĂ  Ciurana; l’esbĂłs preparatori del mural que Paula Bonet va fer a la façana lateral del Museu; un dibuix a carbĂł de Juan Nuñez, mestre de Salvador DalĂ­, i dos olis de Bartomeu Massot i Carme Escursell, realitzats durant la seva etapa de formaciĂł a l’estudi de Ramon Reig, sĂłn de les peces amb mĂ©s protagonisme. AixĂ­ mateix, es poden veure quadres de Ramon Pichot i Antoni Pitxot; l’escultura No ens maltracten, Ă©s la seva cultura, d’Albert Llobet; els cartells de la Muga Caula; peces d’Enric Bardera o les rellevants fotografies i paisatges, en blanc i negre, de Joaquim Fort de Ribot.

Segons expliquen el director del Museu, Eduard Bech, i la conservadora Teresa Miquel, «Noves adquisicions (2015-2018)» Ă©s un agraĂŻment a «totes les persones que confien en el Museu de l’EmpordĂ  per donar, dipositar o vendre obres de la seva propietat». Algunes de les obres s’han incorporat al fons en forma de donaciĂł o dipĂČsit. D’altres, a travĂ©s d’una partida pressupostĂ ria de l’Ajuntament de Figueres, que destina 10.000 euros anuals a la compra de peces. Bech emfatitza la importĂ ncia d’aquestes compres: «En alguns museus, per qĂŒestions polĂ­tiques, hi ha hagut la necessitat de retallar pressupostos i s’han retallat les adquisicions. És un problema que ens trobarem d’aquĂ­ a uns anys, perquĂš tot el que hauria d’haver adquirit l’AdministraciĂł pĂșblica estarĂ  en mans privades».

POLÍTICA D’ADQUISICIONS. Des del Museu estan enllestint la redacciĂł de la polĂ­tica d’adquisicions amb tres objectius molt clars: la millora de la representaciĂł d’artistes que estan o han treballat a l’EmpordĂ , l’aposta pel talent emergent i la presĂšncia de dones creadores. «Volem ser un museu feminista i estem treballant per recuperar dones artistes», assegura Bech. La Xarxa de Museus de Catalunya ha impulsat la redacciĂł d’una polĂ­tica d’adquisicions als centres museĂ­stics que en formen part perquĂš «cadascun tingui les seves prĂČpies especificitats i, alhora, formin una gran col·lecciĂł a escala nacional».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li