Agafa cos la plataforma ciutadana que treballa per a les municipals del 2019

0
1602

De moment hi ha unes 50 persones actives en aquest projecte que tindrĂ  programa a la tardor i llista per Nadal


 

Feia temps que es parlava d’una nova plataforma ciutadana que podria concĂłrrer a les eleccions municipals del 2019 a Figueres. Finalment, aquest divendres, a la Cate, es van presentar els quatre portaveus d’aquest grup per explicar quĂš hi ha darrere el projecte. Actualment una cinquantena de persones estan treballant de manera activa amb aquest grup, que encara no tĂ© nom ni cap de llista. Tot i aixĂČ, hi ha marcats uns terminis. Des d’ara fins al novembre es farĂ  el programa electoral i pels volts de Nadal es decidiran les persones que comandaran el projecte. SerĂ  a travĂ©s d’unes primĂ ries i es preveu que els diversos noms vagin sortint a mesura que es discuteixi el programa.

Els portaveus que van comparĂšixer divendres van ser Alfons Romero, historiador i exregidor del PSC; Pere Cantenys, administrador i gerent de CESI Grup; Miquel Torrent, exempleat de TelefĂČnica i expresident de l’AssociaciĂł de VeĂŻns de l’Horta d’en Capallera, i Adriana VĂĄzquez, arquitecta. Tots ells van parlar de les motivacions de la plataforma. En lĂ­nies generals, es van referir a «preocupaciĂł i descontentament» pel model de ciutat. Alfons Romero va explicar que tot va arrencar per una reuniĂł el 18 d’abril en la qual van participar 22 persones. Romero opinava que aquest mandat municipal «ha estat dels mĂ©s convulsos i una pĂšrdua de temps en termes de creativitat i realitzacions. S’ha trencat una coaliciĂł, un equip de govern, hi ha hagut divisions i hi ha la sensaciĂł que la ciutat no funciona». A la reuniĂł es va decidir fer un pas per canviar la situaciĂł, que segons el grup Ă©s per la crisi del sistema de partits, i per tant «hi ha d’haver un canvi de paradigma». En aquest sentit Romero va admetre que «hem sortit sense cap de llista i sense nom, fet que Ă©s una temeritat perĂČ potser es tracta d’un contramodel». Considera que el sistema de partits «ens ha fet un govern de 5 que ho fa malament i una oposiciĂł que encara ho fa pitjor».

PROGRAMA I OBJECTIUS. La plataforma ciutadana prepara un programa basat en el territori, la ciutat i en els elements fĂ­sics pensats perquĂš hi hagi persones. Per aixĂČ Romero va dir que «si fins ara se’ns havia dit que aquesta era la ciutat dels detalls ens agradaria que aquesta fos la ciutat de les persones. Les persones i el treball, les persones i la sanitat, les persones i l’ensenyament. Les persones seria l’element central». L’execuciĂł de les accions s’abordarĂ  decidint tambĂ© quins seran els recursos humans i econĂČmics, Ă©s a dir, els funcionaris i la hisenda pĂșblica.

Aquesta setmana començaran els debats en el marc de les comissions creades. TambĂ© es triarĂ  el nom del partit d’una llista de 50 propostes que tenen en comĂș la paraula Figueres. DesprĂ©s es parlarĂ  de «com estendre la taca d’oli» i donar a conĂšixer als figuerencs el projecte perquĂš la gent s’hi vagi sumant.

Pere Cantenys va resumir que el que els ha mogut a fer la plataforma «ha estat el descontentament que tenim amb la ciutat […] aquĂ­ els polĂ­tics no funcionen i a veure si amb mĂ©s gent de peu de carrer i sense interessos polĂ­tics i econĂČmics les coses funcionen. Hem de mirar de ser menys als despatxos i mĂ©s als carrers, menys fotos i mĂ©s temps per cuidar-se de la ciutat».

Alfons Romero va assegurar que faran tot el possibles per aconseguir una llista guanyadora i poder estar en les decisions del govern a partir del maig del 2019.

Abans de les eleccions del 2015 hi va haver un altre intent de plataforma ciutadana. Era Figueres DemocrĂ cia, que es volia presentar al comicis perĂČ no va quallar. Alguns dels seus impulsors sĂłn ara en el projecte actual.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li