Agafa cos la plataforma ciutadana que treballa per a les municipals del 2019

0
975

De moment hi ha unes 50 persones actives en aquest projecte que tindrĂ  programa a la tardor i llista per Nadal


 

Feia temps que es parlava d’una nova plataforma ciutadana que podria concórrer a les eleccions municipals del 2019 a Figueres. Finalment, aquest divendres, a la Cate, es van presentar els quatre portaveus d’aquest grup per explicar què hi ha darrere el projecte. Actualment una cinquantena de persones estan treballant de manera activa amb aquest grup, que encara no té nom ni cap de llista. Tot i això, hi ha marcats uns terminis. Des d’ara fins al novembre es farà el programa electoral i pels volts de Nadal es decidiran les persones que comandaran el projecte. Serà a través d’unes primàries i es preveu que els diversos noms vagin sortint a mesura que es discuteixi el programa.

Els portaveus que van comparèixer divendres van ser Alfons Romero, historiador i exregidor del PSC; Pere Cantenys, administrador i gerent de CESI Grup; Miquel Torrent, exempleat de Telefònica i expresident de l’Associació de Veïns de l’Horta d’en Capallera, i Adriana Vázquez, arquitecta. Tots ells van parlar de les motivacions de la plataforma. En línies generals, es van referir a «preocupació i descontentament» pel model de ciutat. Alfons Romero va explicar que tot va arrencar per una reunió el 18 d’abril en la qual van participar 22 persones. Romero opinava que aquest mandat municipal «ha estat dels més convulsos i una pèrdua de temps en termes de creativitat i realitzacions. S’ha trencat una coalició, un equip de govern, hi ha hagut divisions i hi ha la sensació que la ciutat no funciona». A la reunió es va decidir fer un pas per canviar la situació, que segons el grup és per la crisi del sistema de partits, i per tant «hi ha d’haver un canvi de paradigma». En aquest sentit Romero va admetre que «hem sortit sense cap de llista i sense nom, fet que és una temeritat però potser es tracta d’un contramodel». Considera que el sistema de partits «ens ha fet un govern de 5 que ho fa malament i una oposició que encara ho fa pitjor».

PROGRAMA I OBJECTIUS. La plataforma ciutadana prepara un programa basat en el territori, la ciutat i en els elements físics pensats perquè hi hagi persones. Per això Romero va dir que «si fins ara se’ns havia dit que aquesta era la ciutat dels detalls ens agradaria que aquesta fos la ciutat de les persones. Les persones i el treball, les persones i la sanitat, les persones i l’ensenyament. Les persones seria l’element central». L’execució de les accions s’abordarà decidint també quins seran els recursos humans i econòmics, és a dir, els funcionaris i la hisenda pública.

Aquesta setmana començaran els debats en el marc de les comissions creades. També es triarà el nom del partit d’una llista de 50 propostes que tenen en comú la paraula Figueres. Després es parlarà de «com estendre la taca d’oli» i donar a conèixer als figuerencs el projecte perquè la gent s’hi vagi sumant.

Pere Cantenys va resumir que el que els ha mogut a fer la plataforma «ha estat el descontentament que tenim amb la ciutat […] aquĂ­ els polĂ­tics no funcionen i a veure si amb mĂ©s gent de peu de carrer i sense interessos polĂ­tics i econòmics les coses funcionen. Hem de mirar de ser menys als despatxos i mĂ©s als carrers, menys fotos i mĂ©s temps per cuidar-se de la ciutat».

Alfons Romero va assegurar que faran tot el possibles per aconseguir una llista guanyadora i poder estar en les decisions del govern a partir del maig del 2019.

Abans de les eleccions del 2015 hi va haver un altre intent de plataforma ciutadana. Era Figueres Democràcia, que es volia presentar al comicis però no va quallar. Alguns dels seus impulsors són ara en el projecte actual.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li