Acord per digitalitzar el fons documental del Festival Castell de Peralada

0
590

La Fundació Cellnex posarà en línia més de 50.000 arxius corresponents a totes les edicions del festival


La Fundació Castell de Peralada ha tancat un acord de col·laboració amb La Fundació Cellnex per la digitalització del fons documental d’imatges del Festival Internacional Castell de Peralada. Aquest projecte permetrà impulsar la transformació digital d’aquest fons documental, format per un total de més de 50.000 arxius consultables, entre fotografies, il·lustracions i altres documents.

Durant dels 35 anys de vida del certamen s‚Äôha vist com hi passaven les principals figures de la m√ļsica, la dansa i la creaci√≥ de rellev√†ncia nacional i internacional, com ara Montserrat Caball√©, Pl√°cido Domingo o Josep Carreras, entre molts d‚Äôaltres, aix√≠ com Rudolf Nurejef, Maia Pliss√©tskaia, Mstislav Rostrop√≤vitx, Roland Petit, Maurice B√©jart…

Isabel Suqu√© Mateu, presidenta de la Fundaci√≥ Castell de Peralada, afirma que aquest √©s ¬ęun projecte que neix amb la voluntat de preservar la nostra hist√≤ria que, al seu torn, √©s tamb√© un cap√≠tol molt important de la hist√≤ria musical, oper√≠stica, de les arts esc√®niques i de la dansa al nostre pa√≠s. Els meus pares, Carmen Mateu i Arturo Suqu√©, van treballar de manera incansable perqu√® el Festival Castell de Peralada fos tot un referent en √≤pera i dansa al sud d‚ÄôEuropa i, quan explores l‚Äôarxiu, es pot entreveure que el llegat d‚Äôaquest festival √©s admirable i √ļnic i ens fa una il¬∑lusi√≥ especial poder compartir-lo amb tot el m√≥n¬Ľ.

PER A TOTHOM. D’entrada es preveu que la transformació digital de la primera fase del fons documental, de 21.000 imatges, acabi abans del 2023, si bé totes dues entitats podran estendre l’acord de col·laboració més enllà d’aquesta data.

Aquesta iniciativa facilitar√† l‚Äôaccessibilitat digital al fons documental, que estar√† disponible per a tothom a trav√©s d‚ÄôInternet, tal i com explica el president de la Fundaci√≥ Cellnex, Llu√≠s Deulofeu: ¬ęels documents podran ser consultats en l√≠nia per m√ļsics professionals, investigadors i aficionats al certamen en qualsevol lloc del m√≥n i a qualsevol hora¬Ľ.

Entre les imatges/documents que seran digitalitzats destaquen grans moments de la història de les arts escèniques, com la Carmen de Calixto Bieito, que va causar polèmica en el seu moment, però que actualment continua viva després de més de vint anys de l’estrena al Festival, o bé moments musicals inoblidables com el retorn als escenaris de Josep Carreras després de superar una leucèmia en un recital que va fer la volta al món.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li