Absentisme escolar «crònic» i una taxa d’ocupació del 13%

0
683

El pla estratègic que l’Ajuntament ha elaborat per a la zona oest proposa crear un Consorci d’Acció Social


El pla estratègic del sector oest elaborat per l’Ajuntament de Figueres fa una radiografia del barri i proposa un seguit d’actuacions, entre elles la creació d’un Consorci d’Acció Social, per intentar resoldre alguns dels problemes que la zona pateix des de fa anys. Entre els més destacats hi ha l’absentisme escolar o la des­ocupació. Recordem que la zona oest agrupa els barris del Culubret, Sant Joan, el Bon Pastor, Món Millor, Juncària, Parc Bosc i el Turó Baix.

L’absentisme escolar és «crònic» i supera al 25%. I si s’agafen dades de secundària, el pla detalla que més del 80% dels alumnes de 1r d’ESO no assisteixen a classe o bé perquè són absentistes o bé perquè els han expulsat. A més, la majoria d’alumnes de la comunitat gitana es concentren al mateix centre, l’escola Pous i Pagès, tot i que també és cert que hi ha hagut «una millora significativa des de fa 5 anys quant al nombre d’experiències d’èxits escolars dins la comunitat d’ètnia gitana».

Pel que fa a la taxa d’ocupació, no arriba al 13% (només una de cada deu persones en edat de treballar té feina). A més, tres de cada quatre persones ocupades tenen només o com a màxim el graduat escolar o equivalent, un 23,2% no té estudis o té els estudis primaris incomplets i només un 3,4% en té d’universitaris.

D’altra banda, la diagnosi —que parteix d’algunes dades del pla 2018-2021— constata un decreixement poblacional progressiu a la zona o que el 31% dels beneficiaris de la Renda Garantida de la Ciutadana (RGC) de la ciutat viuen a la zona oest, el 73% dels quals són d’ètnia gitana.

Per fer front a aquesta situació, el pla proposa la creació d’un Consorci d’Acció Social on participi tant l’Ajuntament com la Generalitat i la Diputació per «assolir de forma progressiva i substancial una millora de la població del sector oest de Figueres» i permetre executar el pla, que preveu diverses accions socials però també urbanístiques. Entre elles, la millora dels paviments, un projecte d’adequació del carrer Avinyonet —que no es concreta— perquè el vial exerceix de nexe d’unió amb el centre de la ciutat i l’AVE, a més de projectes d’adequació integral al Culubret (carrers Major i Josep Bonaterra) i al barri Juncària Parc-Bosc.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li