A voltes amb la soledat

0
770

Només cal que miris al teu voltant per veure la de persones que viuen en soledat. Moltes es troben en aquesta situació en algun moment de les seves vides, bé perquè sempre hagin estat soles, perquè la seva parella hagi mort, perquè els fills hagin marxat de casa o perquè s’hagin separat, per exemple.

És el teu cas? Ho sigui o no, potser per a tu la pitjor soledat és quan et sents sol en parella o a la feina. Sensació d’invisibilitat, d’incomprensió, de no sentir-te important per l’altre, d’ignorància, etc. La soledat ja no és només física, sinó també emocional.

O potser que et sentis sol socialment. Sense algú amb qui sortir a prendre alguna cosa, sense algú de confiança amb qui compartir els teus problemes, sense amics, sense vida social o sense persones amb qui parlar de la teva passió, per exemple.

Tenint en compte això, és molt probable que alguna vegada a la vida vagis a estar sol i també hi haurà moments en què et sentis sol. En aquest cas, aquesta sensació només la solucionaràs treballant el teu interior per omplir aquest buit. Per tant, és molt saludable que aprenguis a viure en solitud i que distingeixis clarament entre “estar sol” i “sentir-te sol”.

No obstant això, a mi m’agradaria esmentar-te alguns aspectes positius que té estar sol. I és que no pots entendre la soledat només lligada a la tristesa i al buit. Aquesta seria una mirada molt reduccionista.

És a dir, la soledat també té la seva part bona i et dóna llibertat. És un bon moment per conèixer-te millor, per descobrir el teu ric món interior, per ser més creatiu, per tenir menys conflictes, per desenvolupar la teva qualitat de líder, per viatjar al teu gust, per veure la vida des d’una altra perspectiva, per desenvolupar més criteri, per tenir una vida sense tants plans establerts, per no haver de negociar segons quines coses, per no haver de donar explicacions, per aprendre a avorrir-te, per tenir moments de pausa o per descansar de tanta exigència, per exemple.

Ara bé, em podries replicar que sense estimar una altra persona la teva vida és menys rica, però, estan renyits l’amor i la soledat? És que l’amor no és compartir la teva soledat amb una altra persona? Mal vas en parella si perds la teva independència!

Dit això, estic convençut que la soledat que més et mata és la que fa que et sentis sol, que és la que està associada a les teves pròpies exigències o cap a les que li fas als altres. També quan et centres en el que no depèn directament de tu. O la que et fa sentir inferior o superior als altres. I, fins i tot, quan esperes que algú ompli el teu buit. Si no saps bregar amb això, potser no és molt desgavellat que visquis en soledat perquè no et sentis sol.

L’apatia existencial, l’allunyament, tancar-te en tu mateix, la infidelitat física o virtual, l’alcohol, les drogues, el joc, o la violència física o verbal, per exemple, són indicadors que et fan sentir sol, no que estàs sol.

Tu tries…

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li