A la llum, el polvorí republicà destruït el 1939

0
1796

Les darreres actuacions al Castell posen al descobert un dipòsit sepultat des de la Guerra Civil. El consorci tramita un projecte d’urgència per conservar-lo


El passat estiu van començar les obres de restauració del baluard de Sant Narcís del Castell de Sant Ferran. Una actuació d’envergadura, dotada amb 800.000 euros procedents del Ministeri de Cultura. Les obres tenien una previsió d’execució de 12 mesos i, segons el Consorci, els treballs van a bon ritme. Es calcula que estaran enllestits aquest estiu. De tota manera, el Consorci està tramitant un nou projecte d’urgència perquè les obres tinguin continuïtat i es pugui consolidar la zona del polvorí del 1939 que ha quedat al descobert.

La restauració del baluard de Sant Narcís està consistint en la retirada de totes les restes de vegetació i runa acumulada. Això ha permès veure l’estat en què va quedar allò que havia estat un dipòsit d’armes procedents d’Europa per al bàndol republicà. El febrer del 1939, abans de la retirada republicana, el polvorí es va destruir perquè no caigués en mans de l’exèrcit nacional. Ara que s’ha desenrunat s’ha vist que n’ha quedat el terra i algunes parets. El polvorí constava de dues plantes, un pis inferior i un primer pis.

El director del Consorci, Antonio Merlán, explica: «Amb aquesta actuació hem trobat moltes coses de quan es va iniciar el Castell i això ho volem complementar amb una nova obra que permeti conservar el que tenim. Volem consolidar aquestes restes de parets del polvorí. No es tracta de reconstruir, sinó de conservar». Merlán també detalla com quedarà estèticament la muralla exterior, que és el que primer veuen els visitants quan arriben a la porta principal de la fortalesa. Diu: «Quedarà arreglat, bonic i amb totes les plataformes de tir restaurades. Des de fora es veurà la muralla en bones condicions».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li